Ватикана публикува за първи път информация за притежаваните от него

...
Ватикана публикува за първи път информация за притежаваните от него
Коментари Харесай

Ватикана публикува списък с имотите си

Ватикана разгласява за първи път информация за притежаваните от него недвижими парцели . От документите излиза наяве, че Светият трон има над 5000 парцела, прецизира " Ройтерс ". Агенцията отбелязва, че това са едни от най-подробните финансови данни за Католическата черква.

Информацията се съдържа в два документа - консолидиран финансов доклад за 2020 година за Светия трон и първия обществен бюджет за Администрацията на патримониума на Апостолския трон (APSA).

APSA, нещо като съществена счетоводна адвокатска фирма, ръководи недвижими парцели и вложения, заплаща заплати и работи като работа за покупки и отдел за човешки запаси.
 Арести след финансовия скандал във Ватикана
Арести след финансовия скандал във Ватикана

Кардинал подаде оставка поради обвинявания

Между двата документа - всеки с невиждан брой кръгови диаграми , графики и карти - и два обяснителни текста, Ватикана издаде повече от 50 страници финансови материали.

Бюджетът на APSA от 30 страници сподели, че има 4051 парцела в Италия и към 1120 в чужбина, без посолствата му по света.

Само към 14% от италианските му парцели са били отдадени чартърен на пазарни цени, до момента в който останалите са били отдадени чартърен по понижени цени, доста на чиновници на църквата. Около 40% са институционални здания като учебни заведения, манастири и лечебни заведения.

Документацията демонстрира, че APSA има парцели като вложения в първокласни региони на Лондон, Женева, Лозана и Париж.

Документите разкриват забавна детайлност, че купеният през 2014 година като инвестиция парцел в първокласния лондонски квартал Южен Кенсигтън носи загуби през цялото време за католическата черква.

Отделен консолидиран за Светия трон, оповестен в събота, демонстрира недостиг от 64,8 млн. евро през 2020 година, спрямо 79,2 млн. евро недостиг през 2019 година
 Оставки във Ватикана след финансовия скандал
Оставки във Ватикана след финансовия скандал

За да се подсигурява спокойното осъществяване на следствието

Бюджетът на Светия трон включва централната администрация на римокатолическата черква, известна като Курията, която управлява ръководството на 1,3 милиарда членове на международната черква, нейните световни дипломатически представителства и медийни интервенции.

Ватикана, в това число Ватиканските музеи и Ватиканската банка, имат.

За да се запълни дефицитът през 2020 година, към 50 милиона евро бяха взети от фонда от дарения.

Пандемията от ковид в допълнение раздруса финансите на Ватикана. Локдаунът я лиши от доходи. През 2019 година 6 млн. туристи са посетили базиликата " Свети Петър " в Рим. През 2020 година те са били доста по-малко.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР