Ватикана публикува днес документ, с който се обявява против евтаназията

...
Ватикана публикува днес документ, с който се обявява против евтаназията
Коментари Харесай

Ватикана се обяви против евтаназията и помощта при самоубийство

Ватикана разгласява през днешния ден документ, с който се афишира срещу евтаназията и помощта при самоубийство, само че и срещу диспропорционалните и неефикасни лекувания, които предизвикват премеждия на болните, предадоха Франс прес и ДПА.

Писмото "Добрият самарянин " е адресирано до вярващите, свещениците, здравните служащи и фамилиите на болните. В него евтаназията се разказва като "престъпление против човешкия живот ", помощта при самоубийство се окачествява като тежък грях и се декларира, че болните, които са решили да прибегнат до тях, не може да получат последно причестяване.

Забраната отпада, когато някой духовник е уверен, че умиращият е трансформирал мнението си, или когато пациентът е в безсъзнание, а свещеникът може да допусне, че болният се е покаял.

"Молбите на тежко заболели хора, които от време на време приканват гибелта, не трябва да се схващат като същинско предпочитание за евтаназия. В реалност това съвсем постоянно е обезверен вик за помощ и живот ", счита Ватикана.

Същевременно Ватикана осъжда и "агресивните лекувания, които забавят гибелта, тъй като лишават болния от всякакво достолепие ".

"Отказът от изключителни и/или диспропорционални средства не е равносилен на самоубийство или евтаназия, а по-скоро израз на приемането на човешкото положение в лицето на гибелта ", декларира Ватикана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР