Ватикана. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил иска да

...
Ватикана. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил иска да
Коментари Харесай

ТАСС: Патриарх Кирил иска да обсъди с папа Франциск оцеляването на християните в съвременния свят, където са гонени и насилвани

Ватикана. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил желае да се срещне с папа Франциск. Това съобщи пред ТАСС в сряда ръководителят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Иларион Волоколамски.

„ Папа Франциск неведнъж е приказвал за желанието си да се срещне с патриарх Кирил, в това число той приказва за това при последните ми и предпоследните ми срещи с него “, сподели владиката. „ От своя страна патриарх Кирил също би желал да се срещне с папа Франциск, тъй като минаха повече от пет години от предходната среща, която беше първата, и се натрупаха доста нови въпроси “.

Митрополитът сподели, че срещата е планувана за 2022 година „ Обсъдихме съответни дати и съответни места, само че към момента не можем да ги обявим, тъй като изискват в допълнение уточняване и от двете страни “, съобщи Иларион Волоколамски. По негово мнение понтифексът и патриарх Кирил „ няма да приказват за някои богословски въпроси, разделящи православните и католиците, а ще приказват на първо място за това по какъв начин християните могат да оцелеят в актуалния свят, където са изправени пред гонене, принуждение, риск за живота “.

В сряда сутринта папата одобри на визита Волоколамския митрополит Иларион. Според пресслужбата на Светия трон, по време на диалога, „ извършен в духа на приятелство “, страните са разискали тематики за взаимоотношение сред Римокатолическата и Руската православна църкви.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР