Ватикана - градът на папата, винаги е бил обвит от

...
Ватикана - градът на папата, винаги е бил обвит от
Коментари Харесай

Вижте кой живее във Ватикана освен папата

Ватикана - градът на папата, постоянно е бил обгърнат от загадъчност и мистика. Просто тъй като е по-трудно да се влезе зад стените му, с изключение на на площад Свети Петър и във Ватиканските музеи, налични за всички. На доста дребна територия са събрани шедьоври на музиката и изкуството, събирани през вековете от целия свят. Но тук има и един дребен свят, който малко на брой познават. Защото една страна е такава най-много с помощта на жителите си. Интересен факт е, че жителите на папската страна понижават с течение на времето.

" През седемдесетте години тук имаше два футболни тима, беше цялостно с деца, играеха билярд " - си спомня отец Бруно Силвестрини. Ватикана е цялостен с народ денем - тук идват милиони туристи, хора, които желаят да се кръстят или оженят в някоя от църквите. Но нощем остават единствено дребното поданици.

Реално малко на брой са живеещите във Ватикана с изключение на папата, кардиналите, епископи и свещеници. Тоест редови миряни. Най-много са членовете на швейцарската армия - това са охолно облечени бойци, които охраняват папата от епохи. Те живеят тук дружно със фамилиите и децата си.

Някои от несвещениците имат управителни функции. Като командирът на жандармерията - Доменико Джани, мъжът, който постоянно е отдясно на папата по време на обществените му изяви. Папата се охранява в действителност от две подразделения - жандармерията и швейцарската армия. Друг върховен ватикански чиновник, който живее във Ватикана и не е духовник, е Джовани Мария Виан - основен редактор на ватиканския вестник " Осерваторе романо ".

Според данни, предоставени на Кориере каузи сера от април месец - Ватикана има 605 жители, от които 429 поданици и 199 с непрекъснат адрес. Сред тях миряните - т.е. тези, които не са свещеници или монахини са единствено 26, с изключение на 105 воении, има 36 дами, а като се прибавят фамилиите на швейцарската армия, формирани от съпруги и деца броят нараства на 62. Постоянен адрес имат 6 мъже и 16 дами.
Ватикана в никакъв случай не е имал голямо население, нито пък сериозен демографски приръст, като се има поради, че множеството жители са свещеници, които нямат право да се женят и надлежно да имат дами и деца.

Преди осемдесет години обаче, съгласно преброяването от 31 декември 1936 година, е имало 746 жители, измежду които 94 свещеници, 37 монаси и монахини и цели 615 миряни, от които 324 са били със фамилиите си.

Най-странната страна в света

Ватикана вдействителност е най-малката, само че и най-странната страна в света. Това е град-държава с форма на ръководство безспорна монархия. Цялата власт е в ръцете на папата, както законодателна, по този начин и изпълнителна и правосъдна. Това произлиза от историята, от времето, когато Папската страна се е простирала в половин Италия и вдействителност папата си е бил същински държател на действителни територии. Всичко това не съществува от 1870 година.

В актуалния си тип като територия и устройство Ватикана е основан през 1929 година с подписването на Латеранския контракт. Територията е със алегорични размери, 44 декара. Основната цел на страната е да " обезпечи действително и очевидно наличие " на папата и по този начин да подсигурява свободата на Апостолическия трон ".

Гражданството се дава от папата

Затова законът за поданството е уникален. Гражданите и пребиващите са с краткотраен статут. Гражданството се дава или взима от папата и от упълномощени от него лица. Няма значение дали татко ти е ватикански жител или дали си роден там. Ватикански жител си, до момента в който си на работа ва Светия трон. И децата на жителите на Ватикана остават такива, до момента в който са жители родителите им или не навършат 18 години.

Освен папата, който е безконечният жител на Ватикана, както и почетният папа, ватикански жители са кардиналите, които живеят във Ватикана, дипломатите на Светия Престол и тези, които са там " по служебни аргументи ".

Намаляването на миряните стартира през Седемдесетте години, изяснява свещеникът на Света Анна. " Реши се те да бъдат изпратени в жилища на Католическата черква отвън Ватикана, по-голямата част от фамилиите се реалокира и малцината, които останаха, имат към този момент огромни деца и последователно напущат ". Ватикана има доста парцели отвън територията на града-държава, в Рим. Много от ватиканските институции също са отвън папската страна.

Ако живееш във Ватикана, всичко е на една крачка. Там няма градски превоз, само че някои дистанции са малко трудоемки за пешком. Затова по избрани улици е позволен достъпът на коли, единствено на тези, които имат пропуск. Здравната работа и спешна помощ са на една крачка.

Банкоматите приказват на латински

А банкоматите дават известия на латински: «inserto scidulam quaeso ut faciundam cognoscas rationem» - " Моля, поставете картата, с цел да пристъпите към позволената интервенция ". На разположение на жителите на Ватикана, както и на чиновниците са аптеката, за която идват хора с предписания от целия свят, супермаркетът, екипиран с качествени артикули на доста положителни цени, както и магазин за облекла, часовници и цигари. Цените са по-ниски в сравнение с в Италия, тъй като Ватикана е по-гъвкав в налозите и акцизите. Бензинът също несъмнено е на спекулация.

За да пазаруваш обаче, би трябвало да имаш карта, която се поставя единствено на жители, на чиновници на Ватикана, на техни родственици и другари. Да пазарят във Ватикана е фантазия за римляните.

Но вратите на папската страна се затварят в 1,15 през нощта и отварят още веднъж в 5,45. Ако някой окъснее, би трябвало да позвъни на звънеца и дежурният швейцарец ще пристигна да му отвори. Но ще го запишат.

Освен демографската наклонност за понижаване на популацията, множеството поданици са свещеници. Нещо, което преди не постоянно е било по този начин. Например от 1929 до 1952 година шеф на Ватикана е бил маркиз Камило Серафини. В края на века, различен маркиз - Джулио Сакети е бил " специфичен шеф " в Говернатората - управата на града Ватикана. Днес тези постове се заемат от епископи.

Преди години децата на чиновниците са играли във Ватиканските градини. Други времена. В началото Ватикана е бил основан с доста личен състав от миряни, само че по времето на Йоан-Павел II нещата се трансформират. " Може би някои миряни не са били на висотата, само че за доста длъжности няма потребност да бъдеш духовник " - изяснява Джовани Мария Виан - основен редактор на ватиканския вестник.

Това е необичайно, изключително след Втория Ватикански събор, който приканва за сериозна роля на светските хора в Католическата черква. Такава е и наклонността на папа Франциск, който предизвестява за проблеми, свързани с клерикализма. " Сега е часът на миряните " - сподели тогава папата, само че очевидно часовникът е спрял.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР