Въстанието започва като студентска демонстрация, към която се присъединяват хиляди

...
Въстанието започва като студентска демонстрация, към която се присъединяват хиляди
Коментари Харесай

Екзекутирани са водачи на Унгарското въстание

Въстанието стартира като студентска проява, към която се причисляват хиляди жители, до момента в който тя минава през центъра на Будапеща на път към постройката на Народното събрание. Студентска делегация, която пробва да влезе в постройката на радиото, с цел да излъчи настояванията си, е арестувана. Когато болшинството на открито изисква тя да бъде пусната, против него стартира пукотевица от силите на държавната сигурност вътре в постройката. Новините се популяризират бързо, а с тях насилието и безредиците в столицата.
Бунтът бързо се популяризира в цяла Унгария и държавното управление пада. Хиляди се провеждат в опълчения и стартират пердах със силите на държавна сигурност. Просъветско настроени комунисти и полицейски чиновници постоянно са екзекутирани или затваряни, като от пандизите са пускани и въоръжавани пандизчии. Импровизирани препоръки изземват контрола над общините от ръководещата Унгарска работническа национална партия и слагат политически претенции. Новото държавно управление официално разпуска Полицията на държавна сигурност, афишира предпочитание да се изтегли от Варшавския контракт и дава обещание да организира нови свободни избори. До края на октомври боевете съвсем завършват и естествената конюнктура стартира да се възвръща.
След като афишира подготвеност да изтегли руските войски от Унгария, Политбюро на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз трансформира решението си и се приготвя за смазване на революцията. На 4 ноември забележителен брой руски войски нахлуват в Будапеща и в други региони на страната. Унгарската опозиция продължава до 10 ноември. Над 2500 унгарци и 700 руски бойци са убити в спора, а 200 000 унгарци стават бежанци. Масовите арести и преследвания не престават месеци по-късно. До януари 1957 година новоназначеното от Съюз на съветските социалистически републики държавно управление унищожава всякаква забележима съпротива. Тези руски дейности са наказани от доста западни марксисти, макар че те ускоряват руския надзор в Централна Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР