Василена Дей, Ена, е собственик на Бара на Кръпките (Patches

...
Василена Дей, Ена, е собственик на Бара на Кръпките (Patches
Коментари Харесай

Василена Дей от Бара на Кръпките: живот без пластмаса не е невъзможна мисия

Василена Дей, Ена, е притежател на " Бара на Кръпките " (Patches Blues Bar/Блус Барът на Кръпките) дружно със брачна половинка си Итън. Тя от години се вълнува от методите, по които човек може във всекидневните си действия да ограничи увреждането на природата. Като съсобственик на бар има опция да покаже на повече хора, че пластмасата и други замърсяващи бързооборотни материали могат да бъдат заместени с приятни и щадящи природата разновидности. Тази неделя тя провежда в " Бара на Кръпките " фест, в който бизнеси ще показват такива артикули - от " сламки " за напитки за многократна приложимост, през персонални бутилки и чаши-канчета, текстилни торби за покупки през облекла от рециклиран текстил до био-продукти за кухненска и персонална хигиена.

Поводът да приказваме за намаляването на използването на пластмаса е това, че вашият " Бар на Кръпките " провежда тази неделя фестивал. Можеш ли да разкажеш повече?

Идеята ми хрумна, откакто купих от няколко разнообразни производителя артикули, с които да избегна пластмасата за еднократна приложимост. От разнообразни уеб сайтове и магазини намерих да вземем за пример памучна забрадка с восъчно покритие, която замества фолиото за храна, железна сламка за напитки, дървена четка с натурален косъм.

И се оказа, че такива неща не се намират на едно място, постоянно производителите ги вършат ръчно и единствено по поръчка, или ги доставят от чужбина. На някои места поръчвах онлайн, до някои магазини трябваше да отида. И самият труд по търсене и организация на покупката беше много, a превозът и доставката от време на време имат подобен отпечатък за един дребен артикул, че се обезсмисля целият развой. Затова ми хрумна, че ще е хубаво да събера тези бизнеси и създатели на едно място и едновременно, изключително за тези, които нямат физически магазин. Така човек ще може да си купи разнообразни относително редки артикули бързо и елементарно без превоз и опаковки.

Какви артикули могат да намерят хората във вашия бар тази неделя?

По-голямата част от изделията са основани, с цел да заместят пластмасата за еднократна приложимост. Например, металните сламки за многократна приложимост, които почистваш със специфична четчица.

 Метална сламка за многократна приложимост с почистваща четчица
© Георги Кожухаров

Метална сламка за многократна приложимост с почистваща четчица

Много от тях са ръчно правени от създателите - текстилни торбички, които заменят еднодневните пазарски " найлонки ", шити текстилни кърпи за семейството, някои от тях с восъчно покритие за опазване на храна вместо домакинско фолио, козметични и хигиенични артикули - домашни и био сапуни, препарати, шампоани. Много от тях вземат участие в разнообразни " hand-made " базари, само че тук тематиката не е творчеството в изработката им, а отражението им върху планетата. С тях боклукът, който произвеждаме, е по-малко и в последна сметка в действителност се разгражда.

Тук е доста значимо да кажем, че даже 100% био материалите се разграждат доста мъчно, когато няма построени благоприятни условия за компостиране и се изхвърлят на общото хранилище за битови боклуци. Рециклирането пък не постоянно е допустимо. Например, и пластмасата, която се рециклира, не може да се рециклира безконечен брой пъти.

А и на " hand-made " базари не можеш да намериш всичко, което замества пластмасата. Някои от нещата освен, че не са ръчни, само че и няма по какъв начин да ги намериш създадени в България - да вземем за пример, био козметика без опаковка като корав шампоан на " шаблон ", железна " сламка " за напитки.

Доколко тези еко артикули са мода и разкош и до каква степен са нужни?

Със сигурност има детайл на мода, само че по-добре хората да се въздействат от такава мода, в сравнение с от много по-глупави въздействия. За мен в действителност значимо е, че можем да създадем нещо за планетата и да създадем по този начин, че да оставим малко по-добро място за живеене за децата си. За мен е значимо да мога да покажа и да повлияя на хора към мен да трансформират такива дребни всекидневни неща, които водят до по-голяма смяна.

А дали са разкош - да, по-скъпо е, само че хората не се сещат за това, че множеството от тези еко и био артикули заменят огромно количество еднократни. Купуваш един път една железна " сламка " или чаша и по-късно я ползваш и миеш и тази покупка се изплаща през годините, в които не купуваш еднократна пластмаса. Текстилните кърпи с восъчно покритие изтрайват цяла година, а заместват еднократно найлоново фолио и са направени от текстил без нездравословни полиестерни примеси.

Аз употребявам корав шампоан на " шаблон " и той е малко по-скъп, само че ми стига за доста по-дълго време и по този начин действително спестявам пари. Но за мен логиката за такива избори е в морала, не толкоз в цената.

Чрез бара с това обръщение в действителност успяваш да стигнеш до повече хора, в сравнение с у дома. Но не е ли барът без пластмаса невъзможна задача, точно поради огромните количества, където еднократната пластмаса улеснява?

Барът без пластмаса се оказа допустима задача. Всъщност в бара ми е по-лесно да избегна пластмасата, в сравнение с у дома, тъй като главно пластмасата в всекидневието идва от опаковките за храна, а в бара не предлагаме храна. Така тук по-лесно заобикалям опаковки.

Всъщност най-важното, с цел да бъде това допустимо, е всички работещи и участващи в процеса да са съгласни и да се стараят за това. Тук можем да го създадем. Аз през цялото време държах барът да събира разделно боклука си и да не употребяваме пластмаса и химия и всички бяхме съгласни.

Основните неща са да предупредиш доставчиците - ние отказахме да зареждаме вода, която е в пластмасови бутилки. Също отказахме и кафе в капсули, макар че ни даваха даже безвъзмездни образци.

Пластмасови съдове и принадлежности не е толкоз мъчно да избегнеш - би трябвало ти просто миялна машина. Само в изключително натоварени вечери чашите свършват и тогава молим клиентите да идват за пиво с към този момент употребяваната си отпреди чаша.

Единствено не съумяваме да зареждаме единствено стъклени бутилки, които по-късно се рециклират, тъй като някои от бирите ни са вносни и няма по какъв начин да се върнат от доставчика до завода. Но макар че и производството и превозът на стъклото също повреждат природата, то въпреки всичко е се разгражда, за разлика от пластмасата.

Реално ни се постанова да одобряваме някои бири, които ни носят в пластмасови пакети, когато не са в касетки или кашони. Но това е единствената пластмаса тук.

Заради замърсяването ли не ползвате пластмасови бутилки и съдове?

Основното е това - даже и сламките, които сякаш са дребно нещо, се натрупват и в международен мащаб са огромен проблем. Всъщност, главният проблем е еднократната приложимост. С новата инструкция на Европейския съюз най-малко еднократната приложимост на пластмаса би трябвало да спре, само че дано забележим с какво ще бъде сменена.

 Барът на Кръпките кръпката бар в който не се употребява пластмаса
© Георги Кожухаров

Барът на Кръпките кръпката бар в който не се употребява пластмаса

На доста места даже и да помолиш да не ти дават сламка, те ти дават. Ако са я заместили с нещо друго, това постоянно е сякаш хартиена сламка, която отново има някаква пластмаса или метал, с цел да издържи течността. И това ни връща към казуса с неразградимостта. Същото е като с " картонените " чашки за кафе, които хем са за еднократна приложимост, хем също като пластмасовите са дълготраен отпадък.

А и да не забравяме, че първоначално пластмасата си е пробила път точно като опция на хартията и казуса с изсичането на гори. Така че е значимо с какво тъкмо заместваме един нездравословен материал и най-добре е то да е за многократна приложимост. Както металното канче, с което да отидеш в кафенето, с цел да ти сипят. Или като дървената бъркалка и металната лъжичка.

Но не сменяма пластмасата единствено поради натрупването на отпадък. Виждаш, че пластмасовите бутилки се транспортират дълго, постоянно на слънце и високи температури. Тази пластмаса стартира да прави химични реакции и водата в нея към този момент не е чиста. Същото важи и за кутиите за храна, които всеобщо се употребяват. Повечето от тях са от пластмаса за еднократна приложимост. Често даже в желанието си да пестим пластмаса използваме такива кутии повече от един път и те могат да замърсят храната ни.

Какво друго с изключение на пластмасата не употребявате в бара?

Друго значимо са да вземем за пример медът и захарта - употребявам огромни насипни количества без пластмасови опаковки и с по-добро хранително наличие и явен генезис.

За заведенията е значимо и разделното изхвърляне на боклука, тъй като е доста. Всъщност, едвам дълго време, откакто Барът на Кръпките към този момент работеше, разбрах, че заведенията са нормативно длъжни да изхвърлят разделно. Ние го вършим през цялото време, по наше решение. Но сме изключение. А и в действителност не е доста елементарно, тъй като разделните контейнери са надалеч от бара. За стъклото имаме ръчна количка, преди този момент беше много мъчно да носим за изхвърляне огромните количества стъклени бутилки.

Опитваме да използваме и по-малко битова химия – в последно време опитвам с домашни препарати, които не замърсяват почвата и водата. Големият проблем при тях е, че нямат приятния мирис на купешките, а ароматът е значим за чувството за непорочност. Но за момента това е нещо, което желая, само че не сме стигнали до такава степен да се оправяме без химия към момента.

Трудно ли се привиква с толкоз доста промени в бита?

Истината е, че доста неотдавна сме трансформирали навиците си и сме привикнали с всичката тази пластмаса. Аз помня по какъв начин, когато се показваха найлоновите торбички, ги гледахме с изненада. Сега всички са привикнали и ги употребяват даже когато нямат потребност - да сложиш банан или лимон в пликче е като автоматизирано придвижване. А точно тези най-тънки най-разпространени пликчета даже не се рециклират. И продавачите също се изненадват, в случай че не си взел и ти оферират. Като че ли мисленето е " Щом е гратис, несъмнено, че ще вземеш. " А доста постоянно просто нямаш потребност от плик. А когато имаш потребност, имаш платнена торба. Помня, че преди пазарувахме с мрежи за пазар. Сега виждам хора да взимат такава мрежа с картофи и да я поставят в найлонов плик, което е просто табиет, без потребност.

Така че в действителност става въпрос за привички и за мен е значимо да се пробвам да оказвам помощ да построяваме по-добри привички.

Дай един образец за по-добър табиет?

Най-лесното е с това, че Барът на Кръпките не предлага сламки. Ако някой има потребност да разбърка битието си - имаме лъжички, има вид да се употребяват и дървени бъркалки.

Или за другите четки, които нормално са пластмасови - тук употребяваме направени от дърво и с натурален косъм.

 За хигиената - домашно юридически перилен препарат в стъклена бутилка, текстилна домакинска забрадка вместо полиестерните и четка от дърво с натурален косъм.
© Георги Кожухаров

За хигиената - домашно юридически перилен препарат в стъклена бутилка, текстилна домакинска забрадка вместо полиестерните и четка от дърво с натурален косъм.

Защо толкоз доста заведения не престават да употребяват пластмаса?

Може би поради количествата и поради бързината. Много е елементарно да използваш и да хвърлиш пластмаса и да преминеш към идващия клиент. За да измиеш би трябвало време и труд и хората привикват да заобикалят напъните. Но тъкмо това е консуматорското мислене, от което се натрупват непотребни движимости и изхвърляне на отпадък.

Какво е самодейността ти " Bar the Plastic "?

Това беше концепцията ми да потърся други питейни заведения, които желаят да не употребяват пластмаса. Името идва от игра на думи - бар, който не разрешава пластмасата, тъй като " bar " на британски значи и бар, само че и възбрана. Засега сме 4-5 бара и сме се виждали единствено един път, тъй като едно заведение е денонощна работа и не остава време. Но има и други хора, които се интересуват.

Реално на феста в неделя още веднъж ще има среща онлайн на съидейници?

Да, това са създатели и разпространители с общи хрумвания и ще е хубаво да се забележим.

Но най-много значимото е да притеглим хора, които желаят да създадат промени във всекидневието си, само че не знаят от кое място да стартират. На базара те ще могат да се срещнат с други възможности и да получат информация за продуктите непосредствено от създателите.

Различните създатели и бизнеси, които ще вземат участие във феста, можете да разгледате тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР