Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България

...
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България
Коментари Харесай

Работодателска организация предлага законови поправки срещу двойния стандарт на храните

Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Започва огромно изследване за двоен стандарт на храните в Европейски Съюз

Първите резултати се чакат в края на годината
19 юни 2018
Еврозаконодателството против " двойния стандарт " в храните - доникъде на 2019 година

Българска социалистическа партия разгласи, че ще внесе още веднъж законопроекта за комерсиалните вериги
30 апр 2018 Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага при импорт на храни от други страни да се изисква документ, удостоверяващ, че те са със същото наличие, състав и рецептура по отношение на страната, в която са създадени. Тя е подготвила промени в закона за храните, посредством които да се отстрани така наречен " двоен стандарт ", с който от няколко месеца се занимава Европейска комисия и европейския парламент. И предлага високи санкции за нарушаванията - сред 1 и 3% от годишния оборот при първо и до 10% при наново.

Нов документ

Според предлагането на асоциацията на индустриалния капитал, направено взаимно със съюз " Произведено в България " и националния съюз на земеделските кооперации, при вноса на храни би трябвало да се вкара нов документ. Става въпрос за документ, с който да се удостоверява, че продуктът е със същото наличие, състав и рецептура, както тези в страната, в която са създадени, сочи предлагането. Документът ще се изисква и в случаите, когато храни от една и съща марка се създават по едно и също време в България и в другаде като в този случай за водеща ще се приема страната, в която е направена първата регистрация на продукта. Въпросният документ ще се ревизира и записва от организацията по храните.

Според ръководителя на асоциацията Васил Велев измененията, които се оферират, са в синхрон с признатия в европарламента отчет, с който се признава съществуването на двоен стандарт при храните. " Ако те бъдат признати, българските консуматори ще имат опция да употребяват храни със същото качество като останалите жители на Европейски Съюз ", е споделил още Велев при представянето на самодейността, излиза наяве от прессъобщението на асоциацията.

Българска социалистическа партия също с хрумвания за документ

Българска социалистическа партия оповестиха преди дни, че също имат хрумвания за въвеждането на спомагателен документ за двоен стандарт при вноса на храни. В Народното събрание зам.-председателят на земеделската комисия Светла Бъчварова съобщи, че документът е за сходство, като концепцията е да бъде включен в интернационална база данни за продан с другите страни. Целта по този метод е да се подсигурява във всички страни, че всеки производител предлага идентични артикули, стана ясно от думите й.

На този стадий не е ясно дали някоя от концепциите ще получи задоволително парламентарна поддръжка. В момента в Народното събрание има гласуван законопроект на първо четене за изменение в закона за храните, което се случи още в края на предходната година. Той обаче не е обсъждан на второ четене в комисии и зала, като по неофициална информация на " Капитал " това се дължи на разногласия към текстове, свързани с регулацията на пазара на трапезни и минерални води.

Същевременно от лятото в целия Европейски Съюз тече " сравнима " инспекция за двоен стандарт при храните, за която Европейската комисия отдели 2 млн. евро при започване на 2018 година Очаква се първите резултати от нея да са подготвени в края на годината, като проектът на Брюксел е доникъде на 2019 година да бъдат признати и общоевропейски законодателни промени против " двойния стандарт ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР