Васил Велев – председател на УС на АИКБ и Добри

...
Васил Велев – председател на УС на АИКБ и Добри
Коментари Харесай

Васил Велев и Добри Митрев: Петков – незабавни компенсации за работодателите и хората, или оставки

Васил Велев – ръководител на УС на АИКБ и Добри Митрев, ръководител на УС на БСК, в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ във facebook.com/iliana.benovska и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 14-ти май 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Оставка на държавното управление, в случай че не работят

“Защо желаете оставката на Кирил Петков и неговото държавно управление, г-да? ” попита Беновска. Велев съобщи, че не желаят оставката им, а да си свършат работата, само че в случай че няма да я правят – дано си тръгнат, с цел да дойдат други, които да я свършат. Митрев сподели, че не им отива да вършат митинги, тъй като са най-активната част от обществото – работещите хора, само че в актуалната обстановка и доста неизпълнени обещания от страна на държавното управление – митингът е последна мярка и жълт картон към управниците за неизпълнените обещания, неангажираността с българската стопанска система и промишленост, неглижирането на проблемите, обедняването. “Оставката е краен акт, само че той освен е знак, образец за това, че никой получил властта от народа не може да си разрешава да прави неща против народа ” акцентира Добри Митрев.

Беновска пожела да изгледат видео от срещата с вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова: На Министерски съвет и сътрудниците няма да давам персонална оценка! Разбираме се

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова дава отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция от 28-ми април 2022 година

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, може ли въпроси?

Корнелия Нинова: Може, само че по тематиката!

Илиана Беновска: По тематиката несъмнено, по тази причина съм пристигнала! Моите почетения към Вашата политика, персонално!

Корнелия Нинова: Благодаря!

Илиана Беновска: Наистина го споделям, желая обществено да прозвучи! И по политиката Ви за Украйна, и по политиката Ви за колекторските компании, и във връзка с бизнеса! Правя тази спогодба, с цел да разберете въпросите ми. След като „ богатите също плачат “ Вие, като вицепремиер и министър на стопанската система, какви лостове имате, с цел да се разберете с Вашите сътрудници в „ Промяната “ и останалите съдружни сътрудници, точно, с цел да не спре стопанската система? Защото това ще бъде – Вие доста добре знаете, като политик – застрашаване на националната сигурност на България! Виждате, че за Украйна няма да съумеете, оръжие евентуално ще се изнася, давам Ви го като образец!

Вторият ми въпрос – работодателите желаят свръхприходите от произвеждане на електрическа енергия да се насочат към отплата на бизнеса. Това е предложение на Движение за права и свободи. Рамадан Аталай го внесе. Ще обърнете ли внимание на вашата парламентарна група да го прегледат и евентуално да го поддържат? Защото не е загадка, че то удря по един различен бизнес-кръг в България?

И третият ми въпрос е каква е Вашата персонална оценка на работата на това държавно управление? Току-що превозвачите оповестиха, че желаят оставката на Кирил Петков, Асен Василев, Николай Събев и Гроздан Караджов!

Корнелия Нинова: Ако под „ богатите също плачат “ имате поради сътрудниците работодателски организации, Ви обръщам внимание, че в тези организации членуват несъмнено десетки хиляди дребни и междинни предприятия и фамилни компании, които едвам оцеляват!

Илиана Беновска: Да, ние също сме член, малко дружество, на една от работодателските организации!

Корнелия Нинова: Така, че тук не приказваме за богати и небогати, не вършим това! Търсим метод да спасим стопанската система и промишлеността. От най-малкото дружество до най-голямото енергопотребяващо такова! Смятам, че с сътрудниците от „ Продължаваме промяната “ ще намерим общо решение! Защото имаме добър опит в това. Първоначалните обезщетения за бизнеса бяха планувани до края на март. Отидохме дружно, отново в този състав, при сътрудниците в Министерски съвет, одобри ни министър председателят и с доста рационални диалози и причини удължихме тези обезщетения и за април. Мисля и в този момент да постъпим по този начин! Нашите съдружни сътрудници демонстрират схващане, чуват причини и схващат, че стопанската система е пред скоби – най-важната сфера, която би трябвало да се обезпечи, с цел да има пари и за обществена политика, и за опазване на здравето. Така че повярвайте, ще има един рационален диалог. Той към този момент стартира в Коалиционния съвет, където обсъждахме актуализацията на бюджета и където един подобен нов закон, за свръхпечалбите на енергийните сдружения, е вероятен, обсъждан. Обсъждана е и смяна в Данък добавена стойност на някои храни. Така че разговорът върви и нямам терзание, че и този път ще намерим общо решение в интерес на стопанската система.

Що се отнася до законопроекта, импортиран от Движение за права и свободи, ние кардинално го подкрепяхме, само че той имаше някои непълноти. В момента, дружно с сътрудниците от „ Продължаваме промяната “, готвим новия законопроект, който е в този смисъл и ние ще го подкрепим.

Лична оценка на Министерски съвет и на сътрудниците няма да давам! Разчитам на вас и на обществото да ни дава оценки!

Какво не е изпълнено от обещанията на държавното управление

Беновска попита Велев и Митрев какво не е било свършено досега, какво ще желаят на 18-ти май и кои ще са участниците в митинга. Велев съобщи, че до края на годината няма да се промени обстановката и цените на електрическата енергия ще останат свръхвисоки в средносрочен проект. Той цитира Европейска комисия, която приканва за компенсиране на цените за потребителите по този начин, че предприятията в Европейски Съюз да бъдат конкурентоспособни и това би трябвало да продължи толкоз дълго, колкото е належащо. “Ние това го повтаряме от няколко месеца. Положението се кърпи месец за месец със забавяне. Очевидна е обстановката – ние сме 14-ти май, нямаме решение за май. Не знаем каква е била цената на електрическата енергия досега. Ние сме получили питане, дали сме предложения, удостоверили сме поръчки, изпълняваме ги, обезпечили сме първични материали, вършим проекти за юни и юли в цялостна неопределеност ” сподели още Велев. Той акцентира, че фирмите са склонни да се застраховат и да усилват цените и в случай че клиентите не потвърдят, фирмите свиват работата, лимитират производството и редуцират служащи, а в случай че ги потвърдят и пазарът поеме новите високи цени – нов винт в инфлацията. Според него точно това е повода в България инфлацията да е по-висока от средноевропейската, тъй като има несъответстващо компенсиране на главния фактор – цените на електрическата енергия.

Кои ще бъдат на митинга?

“Кой ще бъде на този митинг и какъв дял от Брутният вътрешен продукт и брой заети лица, съставляват организациите, които ще бъдат на митинга? ” попита Беновска. Митрев отговори, че ще взе участие Асоциацията на организациите на българските работодатели, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българско търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Съюз за стопанска самодейност, двата синдиката. По отношение на АОБР – съставляват 86 % от брутната добавена стойност в България, а в предприятията, членуващи в техните организации, работят на 1,8 милиона души при работещи 2,2 милиона българи. Той акцентира, че повода за митинга е загрижеността за положението на стопанската система и нейните вероятности и е за сигурна и налична сила, за избавяне на стопанската система, за предвидимост и конкурентоспособност, за прекъсване растежа на инфлацията, за прекъсване обедняването на хората, за запазването на работните места, за повишение на техните приходи. “Всички, които работят в България, желаят да се употребяват от богатствата, които са основали. Държавата иззема една голяма част от тези богатства и не я връща на тези, от които я е иззела. Ние това желаеме. Ние не желаеме за сметката, на който и да било да бъдат тези обезщетения. Да бъдат за сметка на непредвидените облаги на производителите на електрическа сила ” сподели още Митрев.

Свръхпечалбите на енергийните дружества; Инфлацията и “цъфтежът ” на стопанската система

Беновска означи, че през вчерашния ден Корнелия Нинова е събрала 8 държавни институции и бизнеса на съвет за горивата. Поставила е въпроса за налог върху свръхпечалбите на енергийните сдружения, премахването на акциза върху газа и електрическата енергия, намиране на различни доставки и обезщетителни механизми в помощ на бизнеса и семействата. “Това не е ли придвижване, което може до 18-ти да реализира задоволство на Вашите претенции? ” попита Беновска. Велев разяснява, че търсят трайно решение от края на юли месец и доста манипулативно се сервират полуистини за това по какъв начин в България бизнесът бил доста обезщетен. Той изясни, че в случай че едно микропредприятие разходва 1 мегаватчас на месец, заплаща 3500 лв., а е трябвало да заплати 1500, 2000 лв. е надплащане, изземане прихода на хората, а компенсацията от страната е под 1000 лв.. “Държавата споделя 4 млрд, не е, а е 1,5 милиарда Надвзети са 4 млрд, само че са върнати 1,5 милиарда Защо са върнати толкоз доста, само че е по-малко от надвзетото. Те са върнати доста, тъй като са надвзети доста, доста, доста. Във Франция фирмите имат дълготрайни контракти на 45 евро, а при нас са 400-450 лева и след компенсацията 250 лева ” изясни Велев. Беновска попита за какво го прави ръководството и няма ли способени хора, които да схванат, че това е една унищожаваща промишлеността политика. Велев разяснява, че по-скоро в тази ситуация става въпрос за операция, тъй като повтарят това 6 месеца и до момента е следвало да са го научили, а ръководещите вместо това настояват, че компенсират допълнително и че при всички цената била такава. Велев акцентира, че има и друга операция – стопанската система цъфти, износът пораства с двуцифрен %, а в действителност промишлената инфлация е 36 % за месец март, т.е., в случай че е повишен износа с по-малко от 36 %, той в действителност е намалял. Митрев разяснява, че всичко това се придвижва върху хората и покачването на цените се придвижва в цената на стоката и услугата, когато няма обезщетения и в случай че са богатите това е преживяемо, то за бедните не е. “Ако има съответно компенсиране, цените могат да бъдат арестувани. Никой производител не желае цените му да бъдат високи, тъй като това свива потреблението, покупателната дарба на неговите клиенти. Никой няма интерес от това. Интерес имаме всички да имаме работеща промишленост на търпими цени, да има обективни и търпими цени в стоките и услугите, да се стараем в този момент да насърчаваме експорт, да завземаме нови пазари и това да усилва благосъстоянието на българската нация ” прикани Митрев.

Свободният пазар и компенсациите; Закон за облагане на непредвидените облаги

Беновска попита от кое място ще дойдат обезщетенията. “Борихме се за неолиберализъм, борихме се за пазарна стопанска система, в този момент още веднъж като че ли желаеме да върнем ролята на страната ” сподели още тя. Според Митрев свободният пазар е най-хубавото нещо, тъй като който е конкурентоспособен, който дава най-високо качество и цена – той съумява, само че в обстановка като днешната – пандемия 2 години, затваряне на стопански системи, страни, гибел, психическите последици, война – резултатите в българската енергетика са почнали още в края на юли 2021 година, когато пандемията си е отишла, хората са били на почивки, нямало е война, имало е газ, електрическа сила. “Проблемите с електрическата сила пристигнаха от погрешно ръководство на системата, от систематичните неточности допускани в енергийната система. Всичките държавни управления след 1989 година имат виновност за това ” акцентира Митрев. Беновска означи, че чакаме от държавно управление на малко над 100 дни да оправи нещата за 30 години. Велев съобщи, че има елементарен метод нещата да бъдат оправени и прикани да се спре с операциите, че различен път не са протестирали – 2015 година е имало серия от национални митинг против разхищението, некомпетентното ръководство, кражбите в енергетиката, 2021 година през октомври – за същото. “Схемата за компенсиране, която ние предлагаме, тя се самофинансира. Това, което се надвзема е доста повече от това, което е належащо за компенсиране. Печалбите в енергетиката за 1 месец на някои сдружения са толкоз, що се касае за година не можеха да завоюват по-рано. Това не е, тъй като са станали 10 пъти по-ефективни или работят 10 пъти повече, а тъй като е строшен пазарът. Затова Европейска комисия споделя направете си контролирани цени, приемете си закон за облагане на непредвидените облаги и за какво нямаме подобен закон, откакто Румъния и Испания го имат от септември месец предходната година, откакто ние настояваме за това от юли месец предходната година ” разяснява Велев. Беновска напомни, че предлагането на Рамадан Аталай, към което и Корнелия Нинова се причислява, седи в Народно събрание повече от 2 месеца, за ориентиране на свръхпечалбите към излекуване на стопанската система. “Това не е ли въпрос за прокуратурата? Наказателната отговорност на Народно събрание не може да се търси, само че въпреки всичко, в случай че се сложи въпроса и по юридически метод, тогава не биха ли се замислили? ” попита Беновска. Митрев отговори, че моралният проблем е по-голям, тъй като всички са пристигнали със поръчка, че ще подобрят живота на българите. Той акцентира, че наказателна отговорност отнасят кокошкарите в България, само че моралната отговорност е да си погледнат предизборните обещания. Беновска цитира американска максима, че всички политици преди да дойдат на власт са целувачи на бебета, дават обещание ярко бъдеще и хората гласоподават за тях. Велев акцентира, че няма спънка за приемане на закон за облагане на непредвидените облаги, който да е трайно решение. Той изясни, че има план, който е направен от депутати, чиито недостатъци биха показали. “Защо още няма подобен закон, тъй като спонсори на властта ще бъдат обложени, тъй като от тях ще се възземе и възвърне това, което хората са изработили и им е отнето посредством този строшен квазипазар. Ние не желаеме нищо друго от това, което Европейска комисия предложи и което е осъществено в другите страни и което ще докара до конкурентни цени на силата за нашите предприятия ” съобщи Васил Велев.

Виктор Орбан

Беновска попита за какво не можем да имаме самочувствие като Виктор Орбан и Унгария и за какво непрестанно цитираме Европейска комисия. Митрев отговори, че нацията не би трябвало да се отъждествява с ръководещите. “Смятам, че българинът е заслужен, интелигентен. Унгарците си имат общественик, ние имаме политици – държавници нямаме, по-скоро политикани. В Унгария има човек, който пази националните ползи ” акцентира Митрев.

Тениска Харвард

Беновска подари на Добри Митрев тениска Харвард, с цел да отиде на митинга с нея, в случай че желае и предложи този метод, тъй като може би ръководещите не са толкоз университетски нито в политическия език, нито във възгледите си за национална отговорност, а и няма по какъв начин да им се потърси сметка дали са национално виновни, тъй като страната няма национална теория. Митрев напомни, че държавното управление няма управническа стратегия, нито тактика и теория. Според Велев няма схващане и познание по какъв начин действа едно дружество и по какъв начин работи бизнесът и производството. Той акцентира, че несигурността в цените води до инфлация и незадоволителното компенсиране на свръхизземането на добавена стойност от предприятията.

Протестът на 18-ти май

По отношение на митинга Митрев съобщи, че ще протече цивилизовано. Беновска попита дали ще бъдат с костюми или с тениската Харвард, а Митрев съобщи, че работните дрехи на всеки са разнообразни – на едни е костюм, на други бяла престилка, на трети миньорска каска. Водещата акцентира, че водачите носят бели ризи. Протестът стартира в 12 часа пред Министерски съвет – чакат хиляди бизнесмени, служащи и чиновници – към 18 000 души. Митрев съобщи, че хората са на работа и не е типично за работещите да стачкуват, само че нямат избор. Говорите ще бъдат засегнатите от браншовите организации, от предприятията. Беновска попита кой желаят да слезе при тях. Митрев акцентира, че не желаят да има политици на митинга им, в случай че някой слезе – ще беседват и в случай че имат отговорност към нацията и към стопанската система – би трябвало да поканят протестиращите. Велев съобщи, че напрежението е голямо измежду хората и няма по какъв начин да се работи, когато не се знаят цените на тока даже за сегашния месец. Беновска сподели, че не се знае и газът какъв брой пари ще коства, а Велев разясни, че е 162 лв. с 30 % нарастване. Митрев съобщи, че чакат незабавни дейности и решения. Васил Велев разяснява, че трудът и парите на хората се обезценяват, само че за всеки ръководещ инфлацията е “мана небесна ”. “Абсолютно неотложно, на другия ден и в случай че не стане – нашите членове, работещите българи фактически ще излязат на улиците в цяла България ” прикани Митрев.

Подаръците

Беновска подари здрава българска алена ябълка на Добри Митрев, а той от своя страна подари книгата “Божидар Данев – познатият и непознатият ”, както и последния брой на Сп. Noblesse Oblige. Беновска показа, че Божидар Данев е бил непосредствен другар при основаването на Радио К2, както и Радосвет Радев, на който едно от последните изявленията е било при нея. Велев показа, че 40 000 души повече са умряли предходната година, а Беновска означи, че с изключение на физически, губим и хора интелектуално и показа, че идващия път ще приказват за акцията за професионалното и дуалното обучение. Водещата подари на Митрев и Конституцията на Р. България и благодари на събеседниците си за диалога.

Така приключи диалогът сред Васил Велев, Добри Митрев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита ” по “Радио К2 ” и онлайн във Facebook и Ютюб на 14-ти май 2022 година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР