Васил ВасилевПреди дни си спомнихме за поредната годишнина от аварията

...
Васил ВасилевПреди дни си спомнихме за поредната годишнина от аварията
Коментари Харесай

34 години от зловещата радиационна манифестация на БКП

Васил Василев

Преди дни си спомнихме за следващата годишнина от повредата в " Чернобил ". Но през днешния ден също не би трябвало да останем безразлични към злокобния спомен за пролетния нуклеарен дъжд на първомайската манифестация за Деня на труда. Народът манифестираше покорно и скандираше „ Да живеят Българска комунистическа партия и други Тодор Живков “. А партията най-цинично го " поля " с незаконно безмълвие и смъртоносен радиоактивен дъжд трудещите се.
След гърмежа на атомната електроцентрала до Припят в Съюз на съветските социалистически републики на 26-и април стартира да се разнася радиация в цяла Европа. Толкова тихо и невидимо, колкото е била и новината за нуклеарната злополука. За няколко дни радиационният облак е щръкнал и над България, като че ли с цел да заяви за следващ път на българския народ, че изплъзване от лапите на Съюз на съветските социалистически републики няма. За да покаже на страната ни, че не е нужно да я окупира още веднъж. Въпреки заплахите Политбюро на Българска комунистическа партия, както и огромна част от алените велможи в страната знаят за повредата, както и че радиационният облак към този момент е нахлул и у нас, крият истината, с цел да не компрометират

великата страна на Съветите

На Първи май 1986 година Българска комунистическа партия изкарват на манифестация за Деня на труда целия народ, с цел да се поклони пред портретите на вождовете - Димитър Благоев, Георги Димитров, Тодор Живков, както и на социалистически герои на труда. Тогава алените приятели демонстрираха какъв брой коства животът на българите за тях - една безумна манифестация, каквито бяха и всички други. И през днешния ден, когато по-младите питат за този обред на изгубеното време, възрастните им отговорят с подигравка " охо, какъв брой сме ходили, вие нищо не знаете ".
" Обожествяването на друго човешко създание, без значение от неговите качества, е унизяващо предизвикателство по отношение на личната ми персона. Да признаеш и цениш качествата на едного или другиго е нещо в реда на естествените човешки връзки, само че да паднеш на колене пред създание, което, както споделя народът, “майка е раждала ”, и да скимтиш името му - това е освен оскърбление, само че и отричане на човешката ти същина, на личността ти, на характера ти, на всичко, което си ти. Това е някакъв тип гибел ", написа в своите " Задочни репортажи " писателят-дисидент Георги Марков във връзка на манифестациите.
Първомайската от 1986 година обаче остава като по-специална, защото е заредена с изключение на с " национална обич ", и с

пролетен радиационен дъжд от Съюз на съветските социалистически републики

Като на всеки празник, след манифестация е най-нормално човек да отиде на пазар, да си купи зеленчуци за салатка. Това обаче са същите зеленчуци, които ги е валял нуклеарният дъжд. Простосмъртните българи пазарят като за Първи май пред погледа на велможите, които мълчат и скрито ядат специфични вносни храни и пият чисти води. За останалите - единствено български, с цел да не се появи и капка подозрение за кошмара в Припят, или просто, с цел да не се губи нито ден за родното произвеждане.

Вторият радиационен пик

е в края на 1986 година, тъй като „ националното стопанство “ не се преценява с рекомендациите на специалистите да изхвърли първия пролетен откос от зелените фуражи и плодове, и по този начин радионуклидите попадат в месото и млякото, плодовете и зеленчуците в консервите. Чрез храните цезият в орга¬низма на хората се увелича¬ва мощно, като тук-там доближава стойности, по-високи даже от май 1986 година Това е така наречен

втори Чернобил за България

След 1990 година екип от катедра „ Атомна физика “ издава книгата „ Истината за чернобилските замърсявания в България “. Изследванията демонстрират, че сумарната радиоактивност, отсрочена през май 1986 година, е по-висока от стойностите през чист интервал, както следва - 90 до 1400 пъти в Северна България; 340 до 1700 пъти в Южна България, 1300 до 31 000 пъти в планинските региони. По степен на замърсяване (ако не броим Русия, Украйна и Белорус) България е на пето място в Европа след Швеция, Финландия, Австрия и Норвегия. По ефикасна доза облъчване на популацията за първата година, обаче, е преди всичко на Стария континент - поради неналичието на информация, оттова и на защитни ограничения.
Ядрените облаци от Съюз на съветските социалистически републики идват като следващия камшик за страната ни от руските братя. Те са единствено едно от физическите олицетворения на радиоактивния дъжд, който 45 години не стопира да вали в България. В момента също се намират " синоптици " с леви убеждения, които ни плашат с него и желаят да ни изведат на следващата облъчваща манифестация. Те обаче останаха без своите кукли на мъчението, с които по времето на Живков можеха да си играят до гибел. Народът видя в наследничката на Българска комунистическа партия - Българска социалистическа партия и в нейните разцепления милионерите и олигарсите, които още през 90-е години си осигуриха ярко бъдеще, както и на своите деца, раздавайки си червени куфарчета. А къде останаха пролетариите, работещите хора, трудоваците, онеправданите, за които БКП-БСП непрестанно пледира? Кого съставлява през днешния ден тази партия?
Провалът през днешния ден обаче е налице. 34 години откакто изкъпа с радиационен дъжд Българска комунистическа партия своите " чеда ", отрочето й Българска социалистическа партия е паднала по тил, комплицирано в обърканост. Грехът на тази алена клика е освен, че скри заплахата от народа си през 1986 г,, само че и че три десетилетия не откри сили да се извини и покае за закононарушението. /faktor.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР