Васил Левски е роден през 1840 година, а не както

...
Васил Левски е роден през 1840 година, а не както
Коментари Харесай

Османски архив променя изцяло биографията на Васил Левски?

Васил Левски е роден през 1840 година, а не както до момента се възприема през 1837-а, написа вестник "Телеграф ".

Това демонстрира открит неотдавна документ измежду османските архиви в Истанбул. Данните са от указател на мъжкото население в Карлово, стана ясно от думите на преподавателя в софийския университет "Св. Климент Охридски " проф. доктор Пламен Митев. В Стара Загора той изясни, че документът е бил открит от неговия сътрудник, работещият в този момент във Виена Григор Войков. Двамата подготвяли обстойна научна обява, която следва да излезе в края на годината. Регистърът проследявал мъжкото население в Карлово през интервала от 1833-а до 1844-а, името на Васил Иван Кучев се появило през 1840-а и на процедура е първият и единствен до в този момент писмен документ, допускащ на историците на стъпят на "здрава основа " при изясняване биографията на Дякона.

Проф. доктор Митев напомни, че на процедура датата 18 юли (6 юли остарял стил) 1837-а се появява години след Освобождението, тя е обявена от първия братовчед на Левски Васил Караиванов (1847-1933) и е разпространявана от Стоян Заимов през 1895 година, тази дата е била дадена с доста условности.

Има и още една теза, съгласно която в случай че е правилно, че Левски се замонашва в манастира край Сопот през 1858 година, то тогава би трябвало да е роден през 1843-а. Ако се схване новата дата на раждане на Дякона, ще значи, че той е обесен на 33 години, а не на 36 година
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР