Васил Говедарски създава с моторна резачка най-различни фигури от дърво,

...
Васил Говедарски създава с моторна резачка най-различни фигури от дърво,
Коментари Харесай

Васил, който издяла Смолян с резачка

Васил Говедарски основава с моторна резачка най-различни фигури от дърво, като една от тях е малко по-различна от нормалните – табела с името на община Смолян.

Васил се захванал с тази активност от 3 години, преди този момент е практикувал изобразяване. Съвсем инцидентно се насочва към този тип резбарство. “Един ден събирах дърва за огрев и на едно нормално дънерче направих фигура, а откакто видях, че ми се получава доста добре и ми е забавно, взех решение напълно да се отдам на това. Осъзнах, че това е нещото, с което отсега нататък би трябвало да се занимавам ”, изясни Васил пред “Труд ”.
Младият мъж има най-различни поръчки за фигури, като най-много създава животни или хора. Зимата е интервал, в който няма доста поръчки, през това време Васил самичък си прави разнообразни дърворезби, които си държи у дома като образци, само че въпреки всичко в множеството случаи всеки клиент има самостоятелни желания.
Една от творбите на Васил е табела при започване на град Смолян, която радва доста туристи и поданици на града. Тази е първата и единствена сходна табела и дърворезбарят не предлага нещо сходно на други общини, тъй като желае да е неповторима.

Изработката на табелата му е лишила към 2 седмици, била поръчана от кмета на града Николай Мелемов и община Смолян. Васил е работил преди този момент с Ефрем Велинов от отдел просвета в общината. В началото мислел да откаже поръчката, само че откакто е видял какво отношение имат към него и работата му от общината, е нямало по какъв начин да откаже.

Варианти по какъв начин да наподобява дървената табела имал Васил, имали и от общината. В последна сметка се получило нещо по средата. Хората, които посещават града, непрестанно се объркват в коя посока на разклона да поемат, и когато спрат да се снимат до табелата, могат по-лесно могат да се упътят.

Единственото допълнение към табелата е едно малко мече, с което множеството хора свързват града и като цяло Родопите. Както Васил изясни, че самата фигура е по-устойчива на публични места, тъй като в случай че се сложи сокол или елен, да вземем за пример, те могат доста по-лесно да се счупят.

Васил признава, че има доста поръчки от чужбина, само че избира да работи единствено тук, тъй като счита, че с българите се работи доста по-лесно и прелестно.

Създал е до момента над 80 фигури от дърво, измежду тях вълци, лисици, мечки, елени и други Най-голямата е висока към 2,50 м, тежи над един звук.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР