Васил Гарванлиев ще представлява Република Северна Македония на песенния конкурс

...
Васил Гарванлиев ще представлява Република Северна Македония на песенния конкурс
Коментари Харесай

Скопие взе решение за певеца с български корени, който бе обвинен в „национално предателство”

Васил Гарванлиев ще съставлява Република Северна Македония на песенния конкурс Евровизия. Това реши комисия на Македонското радио и телевизия (МРТ), съобщи организация БГНЕС. Според заключението на комисията, процедурата за избор на участник от Северна Македония в Евровизия е спазена напълно.

По отношение на смяната на рекламния клип, който провокира социална реакция, комисията е на мнение, че творбата на Жанета Вангели, което влиза в два фрагмента, е провокирало асоциация с флага на непозната страна. По-късно спотът беше свален и модифициран, което демонстрира, че работната група е реагирала неотложно и е предотвратила по-нататъшно подкопаване на доверието към МРТ. Във връзка с втория противоречив миг, обвързван с изявлението на Гарванлиев, че има двойно поданство, работната група акцентира, че става въпрос за част от изявление, обещано преди повече от една година и станало обществено притежание едвам в този момент. Според настоящите правила на Европейската мрежа за лъчение - EBU, публичната телевизия няма право да дискриминира никого на съображение на верска, национална или друга принадлежност и има цялостната независимост да дефинира за собствен представител артист, без значение от неговото поданство. „ Практиката демонстрира, че съвсем на всички състезания на Евровизия има такива случаи”, се споделя в позицията.

Изборът Васил Гарванлиев да бъде представител на Евровизия 2021 е резултат от последователност в избора на представител в тази влиятелна демонстрация предходната година, като за задачата е бил проведен спор, в който са взели участие композитори, артисти, публицисти, създатели и така нататък Обществеността е била осведомена за всички решения чрез известия. Евентуален отвод от присъединяване в Евровизия би донесъл съществени финансови и други последици за МРТ, предизвестяват от комисията. В профила си във Facebook Васил Гарванлиев написа: " Ще се забележим в Ротердам! Благодаря за любовта, поддръжката и позитивната сила ", с което удостовери, че ще пътувам до Нидерландия, която тази година е хазаин на Евровизия.

В края на предходната седмица Македонското радио и телевизия заяви, че вътрешна комисия преглежда присъединяване на страната в Ротердам, като се взимат поради публичните настройки. Членовете на комисията трябваше да ще проучват обстановката от всички аспекти и да вземат дефинитивно решение по отношение на присъединяване на Гарванлиев в състезанието. Скандалът с артиста стартира след излъчването на видеото към песента, в което се появиха фрагменти, наподобяващи българското знаме. Това провокира лавина от недоброжелателни мнения, след което основателите на клипа публично оповестиха, че той ще бъде инсталиран още веднъж.

Малко по-късно бе публикувано изявление на Гарванлиев отпреди година, в което афишира, че има и български паспорт. Това докара до спомагателна „ патриотична и възмутена кампания”, в която артистът бе упрекнат в „ провокация ", " национално изменничество ", " оскърбление ", " посегателство на идентичността " и така нататък В районен съд Македония се появи и " онлайн петиция " под мотото " СТОП на пробългарската агитация в Македония ". През миналите години районен съд Македония взе участие на Евровизия с реализатори от друга етническа принадлежност като Калиопи /влахкиня/, Тияна Дапчевич /сръбски гражданин/, Адриян Гаджа /албанец/, Есма Реджепова /ромка/, само че в никакъв случай не е имало " патриотична " нервност против тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР