Васил Божков подозира и това е нормално. Но не е

...
Васил Божков подозира и това е нормално. Но не е
Коментари Харесай

В. Симеонов: Пълни простотии са, че ще дадем бизнеса на Божков на Пеевски, Доган, Келнер, Цветанка Ризова...

Васил Божков подозира и това е обикновено. Но не е обикновено да се тиражира в обществото такава доктрина на конспирацията. Пълни простотии са, че желая да лишава бизнеса на този толкоз почтен и честен човек Васил Божков, с цел да го дам на някой различен - на Пеевски, Доган, Келнер, Цветанка Ризова. Това съобщи пред bTV Валери Симеонов.
Внесените промени в Закона за хазарта са мой персонален ангажимент и упоритост. Искам да огранича тази проказа с търкането на талончета и билетчета. Тази активност се прави на всички места. Свидетели сме по какъв начин майки купуват билетчета на децата си, малолетни младежи също търкат, пенсионери си купуват сирене за 5 лв., с цел да им останат пари за билетчета. Това е неприемливо. Според Световната здравна организация хазартът е болест.

Припомняме, по-рано през днешния ден на съвещание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси с 11 гласа " за " бе признат на първо четене импортирания от Симеонов Проектозакон за промени в Закона за
хазарта. С измененията се не разрешава организирането на хазартни игри, разпространяването на билети, фишове, талони или други знаци, както и заплащането на облаги на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз. Текстовете плануват лотарийни игри, като се изключи лотария, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се провеждат единствено от Държавното дружество „ Български състезателен тотализатор “ след приемане на съответния лиценз. Проектозаконът дава опция в период до 30 дни от влизане в действие, уредниците, чиито лицензи ще бъдат прекъснати, са длъжни да учредят в интерес на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на облагите, които не са изплатени до този миг.

" През 2018 година още веднъж внесох проемни в Закона за
хазарта, целящи възбраната на реклама на лотарийните игри, само че тогава имаше ледено съдружно безмълвие и моето предложение беше лашното към Европейската комисия, която сподели " да " на измененията, само че неизвестно за какво моят Законопроект остана в деловодството на Народното събрание. Настоящите промени са продължение на тези от 2018 година, като са още по-прецизни и потребни за страната. Пред вас седи еднакъв човек, който си гони задачите. След като предходната седмица внесох измененията, неотложно писках среща с премиера, министъра на финансите и министъра на спорта и останах прелестно сюрпризиран от тяхната поддръжка. Пълни нелепости са изказванията, че някой ми въздейства по тази тематика. На мен не може да ми кажи какво ще върша, това го знаят и премиера, и колаиционните ми сътрудници. Абсолютни нелепости са изказванията, че съм инструмент на някого. Аз постоянно върша това, което считам за вярно и постоянно споделям това, което считам за истина. Никой не може да ми въздейства. За никаква офанзива не става въпрос и няма никаква акция против Васил Божков. Аз изчаках подобаващия миг, с цел да внеса тези промени. От медиите пристигна обществена информация, че частните лотарии не заплащат такси и налози. Прецених, че сега няма избори и е подобаващ миг да внеса Законопроекта. Медиите няма да изгубят от тези промени. Държавният състезателен тотализатор също ще има потребност от реклама и ще популяризира по малките екрани, радиа, уеб сайтове ", увери Симеонов.

" Преди две години, когато внесох първите промени, се срещнах с Васил Божков и неговия юрист. Говорихме си общи приказки. Той се опита да ме убеди, че доста хора ще останат без работа, в случай че измененията бъдат признати. Още тогава му обясних, че няма да стане по този начин. За мен фрапантно са се увличили закононарушенията поради зависимостта към
хазарта. Син убива майка си, тъй като не му давала пари за триене на билетчета, хората залагат жилища и парцели, с цел да могат да търкат. Това е страшна взаимозависимост, а се пробват да изкарат търкането на билетчета като една почтена активност. Лотарийните игри са най-разпространени. Това е повода измененията да са ориентирани имаено против тях. Цялата нация е подложена на тази зараза от хазартна болест. Всеки търка билетчета - от бабата, която се надява да завоюва 100 лв., с цел да си заплати парното, до децата. Това също е част от измененията - лотарийните билети да се продават единствено в лицензирани обекти, а не както в този момент в магазини, в кафенета, по бензиностанции. Тези лицензирани обекти ще са пунктовете на тотото. Хората ще влизат и единствено там ще имат право да търкат билетчета ", разкри Симеонов.

" С измененията се грижа и за приходите на страната, освен за здравето на хората. На мен ми е ясно, че в този бизнес се въртят 600 млн. годишно и за пет години са спестени милиарди от налози и такси за страната. Има укрити доходи. Държавата е изгубила толкова поради пропуск на Йордан Цонев. Направена бе корекция от Менда Стоянова и към този момент ще се заплащат налози и така нататък Дали това е на ръба на закона, не мога да кажа, тъй като не съм прокурор. Държавната комисия по
хазарта (ДКХ) се състои от пет индивида и за мен тя е корумпирана и купена. Не е толкоз мъчно да изкушиш и купиш пет индивида. Който има интерес, той купува. Днес министър председателят Бойко Борисов го изясни доста хубаво. Националната лотария има 10 пъти повече доходи от Българския състезателен тотализатор и заплаща по-малко налози и такси с към 30%. Това е неприемливо. За мен това е закононарушение. Прокуратурата се е заела със случая. Нека поразпитат членовете на ДКХ и истината ще лъсне. Ще разберем доста неща. Защото за мен виновност носи и този, който корумпира, освен тези, които се корумпират. Всичко е прочит на закона. Аз не съм експерт, само че си направих труда и прочетох закона. Тези хора са плащали 20% върху комисионните на игрите и са укрили милиони годишно. Това го откри и АДФИ, което за мен е задоволително доказателство. Освен това Националната лотария е печатила талоните си в Индия, а не в Съединени американски щати, както те настояват. Всички талони и билетчета на всички места се продават без касов бон, което също е нарушаване ", приключи Валери Симеонов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР