Васил Божков може и вече да е в България, но

...
Васил Божков може и вече да е в България, но
Коментари Харесай

Божков, Пригожин, екстрадицията: Нищо не е каквото изглежда

Васил Божков може и към този момент да е в България, само че от това обстановката към него не се обяснява, дори противоположното. Макар че през последните три години прокуратурата имаше всички благоприятни условия да приказва по делата против предприемача, не го направи, а към днешна дата спекулациите по тематиката не престават, написа в собствен материал Mediapool.

По-лошо – развиването на събитията от последните дни демонстрира, че не може да се има вяра нито на прокуратурата, нито на самия Божков, който твърдеше, че сякаш се е прибрал непринудено. Оказа се, че това може би не е напълно правилно и той е бил екстрадиран от управляващите на Обединените арабски емирства. Публикуваните от прокуратурата документи сочат, че предприемачът е бил арестуван по обвинение за пране на пари.

Как и по кое време се е случило това, не е ясно. Не се знае и по какъв начин тази процедура ще се отрази на делата против него у нас. Казусът с връщането му у нас наподобява напълно неразбираем - юристите му демонстрират документи, че екстрадиция е отказана от дубайските управляващи още през 2021 година, а прокуратурата - писмо, в което се приказва тъкмо за екстрадиция. Божков продължава да упорства, че се е прибрал непринудено.

От друга страна, за прокуратурата също не може да се каже, че е правилна и играе по разпоредбите. В събота прокурор Ангел Кънев реши да тиражира в правосъдната зала версията, че Божков има връзки със починалия неотдавна водач на частната военна формация " Вагнер " Евгений Пригожин. Какво общо има това с делата против някогашния хазартен необут, не се разбра.

Тази връзка явно се прави на база бизнес преписка - прокурор Кънев загатна за връзка посредством е-поща. Според юриста на Божков Георги Гатев това няма нищо общо с обвиняванията против него.

" Пригожин, Путин, Ким чен Ун – тинтири-минтири. Скалъпено и съединено за да се сътвори безпорядък ", съобщи той пред Mediapool.

Към момента Божков остава в ареста. Той ще е под стража най-малко до 5 септември, когато Апелативният съд би трябвало да се произнесе дефинитивно за мярката му за неотклонение. Дори и да бъде освободен, това не значи, че ще бъде пуснат. Прокуратурата може да желае задържането му най-малко по още две каузи.

В момента Васил Божков е в ареста по следствието за неплатени налози, само че против него има още две – за подбуждане към убийства и за нелегално държане на културно-исторически полезности.

Според Гатев обаче тези две каузи не са единствените варианти. Съдейки по досегашния опит, той подозира, че по всяко обвиняване може да се образува настрана произвеждане и да се желае задържането му на 19 разнообразни учредения, да вземем за пример.

Договорка

И за дребните деца е ясно, че Божков не е инцидентен човек и не би се върнал у нас просто с цел да размени петзвездния разкош в Дубай със софийския арест. Именно заплахата " гешевата прокуратура " да го пъхне зад решетките бе една от аргументите, която той изтъкваше за бягствотото си в Дубай преди три години и половина. Към оня миг известни предприемачи, разследвани по разнообразни обвинявания, прекарваха в ареста месеци наред. Такъв бе казусът с Николай Банев и жена му, както и с Ветко Арабаджиев.

Така че завръщането на Васил Божков в България не може да се пояснява като случайност. Дали има някаква сделка и каква е тя, е рано да се каже. Към момента и Министерство на вътрешните работи, и прокуратурата държат линия на държание, че той няма да бъде третиран с привилегии. Божков бе задържан непосредствено на летището и към този момент остава под стража. Какво се ще случи в бъдеще, обаче, не се знае.

Прекратеното дело

Единственото несъмнено все още е, че едно от делата против Божков е било прекъснато. Това е следствието, почнало през 2020 година по време на антикоруционните митинги против Бойко Борисов, Делян Пеевски и Иван Гешев. Тогава обстановката беше много особена – министър председателят и основният прокурор Иван Гешев се пазеха един различен и водиха война с президента Румен Радев. Той пък се присламчи към гражданското неодобрение, предизвикан може би от терзание за личната си орис откакто прокуратурата нахлу в президентството, нещо нечувано до тогава.

Та в тази политическа и социална настройка държавно управление и прокуратура насочиха вниманието съм към Божков като към уредник на митингите. В рамките на прекратеното дело са били разрешавани СРС-та против стотици хора. Освен това бяха пускани и подслушани телефонни диалози, в които предприемачът говореше за митингите. За делото за " прелом и бунт " се разбра едвам откакто ГЕРБ към този момент не беше на власт.

Дължи ли милиони на хазната

Основното дело против Божков е това за неплащане на към 700 млн. лева такси и налози, които би трябвало да влязат в хазната от хазартния му бизнес. Големият спор там е дали сумите в действителност са дължими - по съществото на облагането – дали се дължат 15% върху оборота или 20% върху облагата от
залози. Но също по този начин няма единодушие и кой е способният орган да търси тези суми. Затова е формирано тълкувателно дело във Върховния административен съд, по което няма изговаряне.

Подбудителство

Другото дело, по което Божков е обвиняем, е за незаконна група за убийства, изнудвания и изнасилвания. Прокуратурата го смята за подстрекател. По това произвеждане има единствено неофициална информация, че става дума за покушенията против неговите някогашни съперници в хазартния бизнес Йордан Динов, убит в центъра на София през 2012 година, и Манол Велев, по който бе стреляно през 2007 година След това той изпадна в кома и умря предходната пролет.

Свидетел

Освен като обвинен, Божков ще има и основна роля като очевидец. Той към този момент бе разпитван по делото за изнудване, формирано по негови изказвания, че е плащал десетки милиони подкупи на Бойко Борисов и Владислав Горанов, с цел да не закачат бизнеса му и да приемат правила за
хазарта, каквито са му преференциални.

Миналата година Борисов и Горанов бяха арестувани за по 24 часа от Министерство на вътрешните работи дружно с пиарката на Борисов Севделина Арнаудова. Прокуратурата, отпред с Иван Гешев, отхвърли да ги задържи за по-дълго. Вместо това съобщи, че цялото дело е опорочено, защото следствените дейности са били осъществени от служител на реда, а не от следовател. Оттам показаха, че се ревизират възможни закононарушения, осъществени от членове на Министерския съвет, а такива каузи се водят от следователи. Затова бе декларирано, че всички дейности би трябвало да бъдат повторени. Впоследствие задържането и на тримата бе оповестено за нелегално от съда.

Въпреки обещанията, че с изключение на с комикс, ще поддържа обвиняванията си срещу  ръководещата " shaika " и с доказателства, Божков до момента не е направил това, най-малко обществено. Но явно такива има и те са вън от подозрение за управляващите на Съединени американски щати.

През юни 2021 г. Васил Божков бе глобен от Съединени американски щати по световния закон " Магнитски " за " значима корупция " дружно с Делян Пеевски и някогашния му " лейтенант " Илко Желязков. За Божков се показва, че неколкократно е подкупвал държавни чиновници, измежду които  " един сегашен политически водач, както и някогашният ръководител на към този момент закритата Държавна комисия по
хазарта ". През февруари т.г. Владислав Горанов също бе глобен от Съединени американски щати по " Магнитски " за значима корупция. Основната улика към Горанов е обвързвана със абсурда с неплатени 600 млн. лева хазартни налози и такси от някогашните лотарии на Васил Божков.

" Като министър на финансите Горанов е взел участие в корупционна скица, довела до десетки милиони евро, изплатени на български публични лица в подмяна на удобно законодателство за заинтригуваните страни, участващи в хазартната промишленост ", пише в известието на американското финансово министерство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР