Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения.Той е обявен за

...
Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения.Той е обявен за
Коментари Харесай

Гешев: Срещу Васил Божков има 7 обвинения и е обявен за издирване

Васил Божков е обвинен по 7 обвинявания.Той е разгласен за общодържавно търсене. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев. Ще поставим всички старания той да бъде доведен и изправен пред българския съд. Това е следващият олигарх, който избяга от България, не знам къде се намира, добави той.

Главният прокурор ли го сподели това? Никой не ми се е обадил. Това съобщи за БГНЕС Васил Божков по отношение на това, че против него са повдигнати обвинения и че е разгласен за общодържавно и интернационално търсене. Васил Божков бе изумен, че против него са повдигнати обвинявания, той попита защо са му повдигнати. Не знам, в случай че съм разгласен за търсене, защо да ме търсят като могат да ми се обадят. На въпрос дали ще се върне в България, Божков отговори, че е разполагаем. „ Аз съм си разполагаем, няма никакви проблеми. Не знам защо е издирването, мен никой не ме е търсил ”, акцентира още Божков. Има си телефони, какво значи разгласен за търсене, сподели още Божков.

Още от сутринта прокуратурата и полицията претърсваха офиси, свързани с Васил Божков. Засилено полицейско наличие имаше пред офис на Националната лотария на улица „ Фритьоф Нансен “ в столицата. На място имаше и прокурори от Специализираната прокуратура.  Претърсвания имаше и офиса на предприемача Васил Божков на улица „ Московска “ №43, намиращ се срещу храм-паметника „ Свети Александър Невски “.  Проверявани бяха и други адреси, включително и някогашна резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, употребена от Божков. От държавното обвиняване и Министерство на вътрешните работи към този момент няма каквато и да е публична информация. 

Бизнесменът Васил Божков коментира пред БГНЕС, че " не знае какво се случва ". " Нищо не знам сега. На разположение съм на органите по всяко едно време. Никой не ме търси, никой не ми се е обаждал ", съобщи предприемачът. Пред " Дневник " той удостоверява, че е в чужбина по бизнес каузи.

Само преди дни, сходна интервенция на профилираната прокуратура имаше и в постройката на държавната Комисия по
хазарта. Според БГНЕС акция в комисията има и сега, като по предварителна информация имало и задържани. Говорителят на основния прокурор Сийка Милева отхвърли да удостовери пред " Сега " за арестувани.

В дневният ред на Народното събрание за през днешния ден е включено като точка първото четене на измененията на закона за
хазарта, импортирани от водачът на НФСБ Валери Симеонов. Той планува одържавяване на лотариите, една от която е благосъстоятелност на Васил Божков.

 

 

" Сега " напомня:

На 20 декември 2019 година, прокуратурата изненадващо разгласи, че организира следствие за изнудване през 2017 година и е изискала информация за някои от най-големите
хазартни компании. От съобщението на държавното обвиняване не ставаше ясно нито кой кого и защо е изнудвал. От откъслечните данни се разбираше, че прокуратурата е образувала следствие по обвиняване за изнудване посредством мощ или заплашване. Очевидно става дума за официализиране на информацията, която тече в някои медии и обществените мрежи за напрежение сред предприемача Васил Божков и неговите съдружници в хазартни фирми братя Найденови. 

Прокуратурата е изискала публични информации от Държавната комисия по
хазарта налагани ли са насилствени административни мерки на  сдруженията „ ЕФБЕТ “ ООД, „ ЕВРОФУТБОЛ “ ООД, „ ЕФБЕТ ПАРТНЕРС “, „ НОВЕ ХОЛДИНГ “ АД, „ ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД “, на какво правно съображение и за какъв период.

От Министерство на финансите е изискана публична информация осъществявани ли са данъчни проверки и инспекции от органите по приходите на на дружествата   „ ЕФБЕТ “, „ ЕВРОФУТБОЛ “, „ ЕФБЕТ ПАРТНЕРС “, „ НОВЕ ХОЛДИНГ “, “ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД “, на какво правно съображение е сбъднат данъчно-осигурителният надзор, с какъв акт е предоставено осъществяването на съответното произвеждане, какви са били предметът и ревизираните периоди, с какви актове са завършили производствата, били ли са установени от органите по приходите нарушавания на данъчното и осигурителното законодателство, открити ли са били отговорности за налози, били ли са наложени административни санкции.

Изискани били и данни за вероятно влезнали в действие ревизионни актове и за извършени насилствени осъществявания за събиране на обществени вземания.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР