Васил Божков е милиардер, беглец, борец срещу хунта, от десетина

...
Васил Божков е милиардер, беглец, борец срещу хунта, от десетина
Коментари Харесай

Инфлуенсърът и мълчанието за арестувания ритон

Васил Божков е милиардер, дезертьор, герой против хунта, от десетина дни и инфлуенсър във " Facebook ". Радва се на мощен интерес в обществените мрежи, и освен там, колкото и ръководещите да се отнасят от няколко месеца пренебрежително към персоната му. Вчера инфлуенсърът угрижено написа, че е липсващ сребърен ритон от конфискуваната му сбирка и че се продава. Колекцията на Божков съдържа към 3000 артефакти, като единствено 300 са с документи за генезис. Изчезналият съгласно Божков ритон е с документи от лондонска изложба и е платен за 600 000 $.

" Прочетох, че ритонът бил от „ културно-историческия ареал на партите (по думите на археоложка от НИМ, бел.ред. ) " - сподели пред " Сега " Кирил Христосков, изпълнителен шеф на фондация “Тракия ”, някогашен основен специалист в НСБОП и член на УС на Съюза на колекционерите в България. - и сходни ритони не били откривани в тракийските земи “. Но съгласно него този експонат може да е открит в Мала Азия, в Румъния, може в Гърция, Македония или България, а може и в Персия. В археологията тези ритони не се наричат  “партски ” (въпреки че по този начин написа на платежния документ от лондонската Yacob`s Gallery - б.р.), а ахеменидски. Но и тракийските царе са употребявали ритоните като ритуални съдове, описа шефът на фондацията, която съхраняваше и стопанисваше съкровищата на милиардера преди изземването им от страната. 

Бившият основен специалист в НСБОП твърди, че процедурата по изземването на експонатите от сбирката на Васил Божков е извършена  " погрешно " и в противоречие със Закона за културното завещание и реда за пренасяне на културни полезности. " Те приложиха Наказателно-процесуалния кодекс, само че той е общ закон във връзка с специфичния закон за културното завещание. Правило още от римско време е, че специфичният закон анулира общия. Този принцип, записан и в нашето законодателство, не беше спазен, както не бяха спазени и разпоредбите и процедурите по наредбата от януари 2010 година за пренасяне на такива артефакти ". При изземването през зимата Христосков и проф. Веселина Инкова, която се грижи за сбирката, създали публично несъгласие, което не било вписано в протокола.

Относно произхода на ритона, платен от Лондон, директорът на фондация “Тракия ” посъветва всеки, който се интересува, първо да обясни как Пергамският олтар се е оказал в Берлин или по какъв начин Венера Милоска се озовава в Лувъра, и какви предмети има в Британския музей от Месопотамия, от Шумер, от Акад. Нека да обясняват от кое място са хилядите артефакти по международните музеи и тогава да питат за генезис. „ Произходът е явен - откупка. Това е посочено, законът го разрешава ”.

След като Божков разгласява информацията за изчезналия ритон от колекцията вместо да го опровергаят по най-бързия метод, като покажат незабавно ритона, платен легално през 2019 година, и да обяснят на какво съображение са задържали антиката, властите избраха да мълчат.

" Нямам визия, и аз се чудя. Питайте ги вие за какво не го покажат ", разяснява Кирил Христосков за какво държавните институции не демонстрират обществено ритона, който е конфискуван с протокол на 2 март т.г.

Вчера и днес прокуратурата, НИМ и Министерството на културата, към които неведнъж бяха отправени писмени и устни запитвания от в. " Сега " и други медии, се държат сякаш са на заплата при Васил Божков. Така те на процедура дават думата еднолично на другата страна в разногласието. Освен да смъкна още повече и без това ниското доверие към институциите, тази тактичност последователно подвига рейтинга на Божков - от обвинен в тежки закононарушения и дезертьор от правораздаването, все повече хора стартират да го възприемат като разобличител на незаконни дейности и герой против корупцията, към която до неотдавна е бил благоразположен.

Дали мълчат гордо в жанр „ нас не ни интересува какво твърди един нарушител “, или мълчат мъдро в жанр „ няма да издаваме нищо пред обвинения “, няма никакво значение. Впечатлението, което оставят в публиката за дуела " Държавата против Бизнесмена " е, че мълчат комплицирано. Трябваше незабавно да покажат въпросната антика. А Васил Божков с 50 000 последователи във " Facebook " за негативно време е освен най-новият инфлуенсър в обществените мрежи, само че и най-цитираният от медиите.

 

Пожарна охрана СВЕТА И У НАС

През 2023 година античната сбирка на Васил Божков е трябвало да бъде показана с огромна галерия “Тракийско злато ” в музея “Гети ” в Калифорния, договарянията за която вървели от 5 години. „ И всичко това пропада. Да не приказваме за Телефонната палата, която щеше да стане най-големият балкански, в случай че не и европейски музей на такива предмети “, приключва Кирил Христосков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР