Васил Божков държи стотици милиони долара в една от петте

...
Васил Божков държи стотици милиони долара в една от петте
Коментари Харесай

В-к „Галерия“: Стотици милиони на Васил Божков блокирани в руска банка

Васил Божков държи стотици милиони $ в една от петте най-големи съветски банки. На процедура сега той няма достъп до парите си поради глобите, които бяха наложени на Русия поради войната в Украйна. В момента той се чудел по какъв начин да придвижи активите си към ОАЕ, където не питат доста за генезис. Все още няма гаранция какви дейности може да предприеме съветското държавно управление във връзка с парите на непознатите вложители.  Да ги обърне в рубли, национализира или друго. Затова оповестява вестник „ Галерия “, цитирайки свои източници.

Изданието напомня, че се приказва, че Божков има солидни връзки с Москва, а това се е схванало най-много около ареста му в Дубай, както не се иключва вероятността на това да се дължи решението му да държи големи суми в съветска банка.

Миналия февруари, когато беше задържан за малко от управляващите на ОАЕ, за освобождението му е дошъл персонално шефът на разузнаването на Русия - Сергей Наришкин.

БГНЕС заяви тогава, че и други съветски жители са посетили Божков в ареста в Абу Даби. Оперативната информация сочи, че той се е обърнал към тях за подпомагане и за покровителство пред локалните правосъдни управляващи, с цел да бъде освободен от ареста. В последна сметка Наришкин съумя да контракти освобождението на българина от ареста с един от най-високопоставените хора в службите на Емирствата, добавя изданието.

По информация на телевизия „ Евроком “ тогава връзката с руснаците е осъществена от Георги Попов, формален притежател на ФК „ Левски “. По данни на малкия екран той е някогашен конфиденциален помощник на отдел 05 на Управлението за научно-техническо разузнаване към Първо основно ръководство на Държавна сигурност.

От 1983 година до 1987 година Попов е експерт в „ Индустриално коопериране (подразделение към УНТР) “, а от края на 1987 година е на работа в „ Кинтекс “ като експерт вносна дирекция, където се счита, че е построил положителни контакти. Смята се, че е вербуван през юли 1988 година от майор Йото Йотов за конфиденциален помощник под псевдонима „ Китин “, а година по-късно пък бил притеглен за действен служащ. Освен това е бил включен в една от най-секретните и под директния надзор на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) стратегия за заобикаляне на западното ембарго против страните от Източния блок, прибавя изданието и продължава:

През април 1991 година е свален действен доклад от Националната разследваща работа и минава в частния бранш. Говори се, че поддържа отлични връзки с съветските служби, а пък визитата на Никишкин в Дубай доказвала точно това.

Попов се върна в България, макар че попада в няколко обвинявания против Божков. При идването си у нас той беше разпитан от прокурори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР