Процесът срещу Тръмп в окръг Колумбия не трябва да се състои до април 2026 г., твърдят неговите адвокати

...
Вашингтон - Юридическият екип на бившия президент Доналд Тръмп моли
Коментари Харесай

Вашингтон - Юридическият екип на бившия президент Доналд Тръмп моли процесът срещу него във Вашингтон, окръг Колумбия, да изчака до след президентските избори през 2024 г., съдебни документи подадени късно в сряда разкриват.

Неговият правен екип твърди, че процесът трябва да изчака до април 2026 г., цитирайки това, което според тях е голямото количество доказателства, сложни правни въпроси и конкуриращи се съдебни производства, които в момента са в графика на бившия президент, съдебните документи шоу.

„Това е безпрецедентен случай в американската история. Сегашната администрация е насочила своя основен политически опонент – и водещ кандидат на предстоящите президентски избори – с наказателно преследване“, пишат адвокатите на Тръмп. „Администрацията е отделила десетки милиони долари за това усилие, създавайки офис на специален адвокат с десетки служители, много от които очевидно са назначени на пълен работен ден за този случай и само за този случай.“

Тръмп беше обвинен по-рано този месец с четири обвинения, свързани с предполагаема схема за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г. Обвинителният акт на специалния прокурор Джак Смит обвинява бившия президент в работа с шестима неназовани съзаговорници за оказване на натиск върху държавни служители да променят изборните резултати и да назначат списък от фалшиви алтернативни избиратели, които биха отказали да удостоверят победата на президента Джо Байдън.

Бившият президент се призна за невинен по четирите обвинения през август.

Миналата седмица екипът на Смит предложи дата на процеса на 2 януари 2024 г. и изчисли, че производството може да продължи четири до шест седмици.

„Целта на правителството е ясна: да лиши президента Тръмп и неговия съветник от справедлива способност да се подготвят за процеса“, пишат адвокатите на Тръмп в сряда, твърдейки, че екипът на Смит е имал години да проучи и изгради случая и бившия президент трябва да получи повече време, „равно на времето, прекарано от правителството в разследване“, според документацията.

Предложеният график на процеса на Тръмп занапред включва месеци предварителни изслушвания и крайни срокове, които обхващат от декември 2023 г. до пролетта на 2026 г., когато предполагат, че трябва да започне подборът на съдебни заседатели.

Адвокатите на бившия президент твърдят в част от това, че „огромността“ на доказателствата, предоставени от правителството – които според тях включват 11,5 милиона страници документи и могат да нараснат, докато разследването продължава – и „конфликтите“ в правния график на Тръмп поставят предизвикателства пред предложението на правителството.

Освен това, адвокатите твърдят, че сложността на случая оправдава продължителността на делото, което според тях е „средната“ продължителност на делата, които се занимават с определен статут, с който е обвинен.

„Нито един кандидат за президент от голяма партия никога не е бил обвинен по време на кампания – и със сигурност не от Министерството на правосъдието, обслужващо неговия опонент. Тези и много други въпроси ще бъдат въпроси на първо впечатление, изискващи значителна време, което страните да обмислят и информират, а съдът да реши“, се казва в документацията.

Ходът идва около месец след като адвокатите на бившия президент се опитаха да отложат друг федерален процес след предстоящите президентски избори. В този случай - в Южния окръг на Флорида - специалният прокурор обвини Тръмп в незаконно задържане на информация за националната отбрана и възпрепятстване на следователите в усилията им да проверят предполагаемото му поведение. Двама от неговите помощници също са обвинени в схемата за предполагаемо възпрепятстване и тримата не се признаха за виновни.

Съдия Айлийн Кенън, назначена от Тръмп, в крайна сметка избра дата някъде по средата на  конкуриращите се искания  и нареди процесът да се проведе през май 2024 г.  

Федералният съдия Таня Чуткан ще направи обаждането в DC важно. Следващото изслушване по делото е насрочено за 28 август. 

Настоявайки Chutkan да започне процеса, свързан с изборите през 2020 г., през януари, прокурорите написаха: „Трудно е да си представим обществен интерес, по-силен от този в това дело, в което ответникът – бившият президент на Съединените щати – е обвинен в три престъпни заговора, целящи да подкопаят федералното правителство, да възпрепятстват сертифицирането на президентските избори през 2020 г. и да лишат гласоподавателите.

Искането на екипа на Тръмп идва скоро след като бившият президент беше обвинен по държавни обвинения по друг въпрос, свързан с изборите в Джорджия. Той и 18 съобвиняеми бяха обвинени в обвинителен акт в стил RICO, в който се твърди, че са се опитали да отменят резултатите от последните президентски избори в този щат.

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис даде на всички обвиняеми срок до 25 август да се предадат и предложи 4 март като потенциална дата на процеса, въпреки че размерът и сложността на делото може да го забавят. Тръмп отрече всички неправомерни действия по случая и ще бъде насрочено обвинение за следващите седмици.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР