Вашингтон води преговори със София и Скопие на двустранна основа

...
Вашингтон води преговори със София и Скопие на двустранна основа
Коментари Харесай

САЩ наредиха да пуснем РСМ в ЕС

" Вашингтон води договаряния със София и Скопие на двустранна основа за бързо разрешаване на двустранните разногласия ”, заяви  представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс. " Време Република Северна Македония (РСМ) и Албания да стартират предприсъединителни договаряния с Европейски Съюз допустимо най-скоро ”, подчертаха от ведомството.

" Няма обаче да разгадавам детайлности за тези диалози ”, уточни Прайс.

" Съединени американски щати и РСМ удостоверяват своя ангажимент за районна интеграция в Западните Балкани посредством политически, стопански и начинания за сигурност и акцентират поддръжката си за икономическата интеграция и просперитета на района ”, се споделя в общо изказване на държавните управления на двете страни , във връзка първата среща от процеса на стратегически разговор сред тях.

Щатите упорстват още за включване на РСМ в районните начинания за непоклатимост и сигурност, както и желанието на Скопие да стане член на Инициативата на Три морета.

Още преди седмица американският държавен секретар Антъни Блинкен и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан в телефонен диалог показаха, че " процесът се форсира ”.

 

Напомняме, че още в каря на м.г. конгресменът от републиканската партия Клаудия Тени (бивша служителка на консулството на Югославия в САЩ) заприказва за американски наказания против България поради ветото върху европреговорите на РСМ. Тя подхвана и така наречен Месец на македонското малцинство, в който се празнува " техният език и просвета ". Скандалното е, че към тях автоматически прибавиха и българите в Съединени американски щати, което възмути нашата диаспора.

 

В началото на т.г. пък от американското посолство у нас оповестиха, че работят с българското държавно управление по въпроси, свързани " със зачитането на правата на македонското малцинство в България ”. Такова малцинство не съществува и в никакъв случай не е съществувало.


 

В събота пък изненадващо се появи новината, че немският канцлер Олаф Шолц ще включи и България в двудневната си аудиенция на Балканите. Целта на непредвиденото посещаване е най-много да се опита да прокара компромисен вид, с който да се преодолеят разликите сред страната ни и Скопие.

В удостоверение на това е и програмата му - в един и същи ден (11 юни) той ще посети България и РСМ. Фокусът на пътуването ще бъдат точно европейските вероятности на страните от Западните Балкани, прецизираха от пресслужбата на канцлера.

 

" Оценявам ангажираността на нашите европейски сътрудници, само че аз желая да видя действителни резултати ”, съобщи още предходната седмица президентът Румен Радев. Така той отхвърли фейка на промакедонската организация БГНЕС, която заяви, че  се приготвя негово посещаване във Франция на поради Скопие. Медията заяви, че на последния съдружен съвет от 27 май било обсъждано предложение на френския президент Еманюел Макрон за вдигне ветото за започване на европреговорите на РМС .

 

Българският държавен глава загатна, че тематиката може да бъде решена посредством референдум у нас.

" Що се отнася до мнението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по тематиката РСМ е Народно събрание, би трябвало да уточня, че последната инстанция постоянно е народът ", безапелационен бе Радев . Попитан дали приказва за референдум, той отвърна: " Не, вие го говорите ". От думите му пролича, че сходен вид е изцяло вероятен.

 

Пламен Валентинов

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР