Вашингтон възнамерява да стартира серия от международни търговски преговори с

Вашингтон възнамерява да стартира серия от международни търговски преговори с ...

САЩ започват търговски преговори с ЕС, Великобритания, Япония и Филипините.


Вашингтон възнамерява да стартира серия от международни търговски преговори с Европейския съюз (ЕС), Великобритания, Япония и Филипините, заяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтайзър пред членовете на Конгреса без да дава яснота кога точно ще започне тази инициатива, предава Ройтерс.

Съгласно органа за насърчаване на търговията администрацията на американския президент трябва да даде на Конгреса 90 дни предизвестие в писмен вид, преди да започне нови търговски преговори. Още по тематаАмериканският бизнес: Търговската война ни коства по 1,4 млрд. долара месечноАмериканските пазари си поемат глътка въздух след спад на доходността*

Лайтайзър се срещна с ключови сенатори, за да обсъдят плановете, свързани с международната търговска политика на САЩ.

Дори администрацията да уведоми Конгреса през настоящата седмица, преговорите с ЕС и останалите страни няма да могат да започнат преди началото на следващата година.

Лайтайзър заяви още, че САЩ са „много близо“ до започване на преговори с Филипините.

„Искаме да постигнем договорености с тези страни, в които да можем да продаваме продукцията на нашия селскостопански сектор“, добави той.

Според него съществуват редица държави в Африка на юг от Сахара, които също могат да бъдат добри кандидати за търговско споразумение със САЩ.

Източник: investor.bg