Вашингтон. Учените от Националното управление на САЩ по аеронавтика и

...
Вашингтон. Учените от Националното управление на САЩ по аеронавтика и
Коментари Харесай

ТАСС: Метеорит се взриви над Берингово море със силата на седем атомни бомби, подобни на тези от Хирошима

Вашингтон. Учените от Националното ръководство на Съединени американски щати по аеронавтика и проучване на галактическото пространство (NASA) записаха мощен гърмеж на астероид в атмосферата на земята, който се е случил над акваторията на Берингово море на няколкостотин километра от съветското крайбрежие, се оповестява на уеб страницата на NASA, предава ТАСС .
По данни на американското галактическо ведомство, астероидът е влезнал в атмосферата на 18 декември 2019 година. Скоростта на галактическия обект с диаметър от няколко метра е била 32 км/с и той е дохвърчал на 26 километра над повърхността на планетата.
Силата на гърмежа е била 173 килотона, което е седем пъти повече от тази на атомната бомба, хвърлена по Хирошима през 1945 година. През последното десетилетие по-мощен от този нов „ галактически пришелец “ е бил единствено популярният Челябински астероид.
Специалистите означават, че събитието е останало неусетно за дълго време, тъй като се е случило в отдалечено и безлюдно място. Информацията за метеорите се появи чак в този момент, защото на американските учени им е било нужно време, с цел да обработят сателитните фотоси, на които е закрепен мощният гърмеж.
Що се касае до астероида „ Челябинск “, то той влезе в атмосферата на Земята на 15 февруари 2013 година сутринта, предизвиквайки мощен гърмеж на височина 30-50 км и рухване на многочислени фрагменти на огромна територия в Челябинска област. Взривът бе следен от стотици хиляди хора край Урал и в Северен Казахстан. Най-големи фрагменти от небесното тяло паднаха в покрайнините на езеро Чебаркул, на 78 км западно от Челябинск. От взривната вълна се счупиха стъклата на стотици хиляди домове в Челябинск и неговите покрайнини.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР