Вашингтон/Техеран/Виена. Американският държавен секретар Майк Помпео в осъди поведението на

...
Вашингтон/Техеран/Виена. Американският държавен секретар Майк Помпео в осъди поведението на
Коментари Харесай

The Times of Isarel: Майк Помпео осъди временното задържане на инспектор от МААЕ

Вашингтон/Техеран/Виена. Американският държавен секретар Майк Помпео в осъди държанието на Техеран по отношение на контрольор на интернационалната организация за нуклеарна сила (МААЕ) на Организация на обединените нации предходната седмица като " възмутим и непростим акт на заплашване ", написа израелското англоезично издание The Times of Israel
На американската дипломация съобщи, че Иран „ е задържал “ инспектора на Международната организация за атомна сила и тя е била за малко възпрепятствана да напусне Ислямската република.
Иран съобщи в четвъртък, че е отменил акредитацията на инспектора, откакто предходната седмица тя е задействала тревога на входа на инсталацията за обогатяване на уран в Натанц.
Алармата се е задействала по време на инспекция на входа на централата в централен Иран и е провокирала безпокойствие, че тя може да носи " недоверчив артикул " със себе си, се споделя в Иранската организация за атомна сила в известие, оповестено онлайн. В резултат на това й е било отказано влизане в обекта, без да прецизира дали е било открито нещо или не.
Посланикът на Иран в МААЕ Казем Гариб Абади съобщи пред кореспонденти след среща на специфичната организация във Виена, че откакто е задействала алармата на 28 октомври, дамата се „ промъкна “ до тоалетната, до момента в който чака по-задълбочена инспекция с детектор, който може да откри необятна гама от избухливи материали.
След завръщането й алармата се е задействала още веднъж, а управляващите са разкрили замърсяване в банята, а по-късно и в празната й чанта по време на обиск.
Иран съобщи, че чиновници на МААЕ са участвали при всички обиски. МААЕ съобщи, че оспорва изказванията на Иран за случая, без да навлиза в детайлности.
„ Съединените щати напълно поддържат дейностите по наблюдаване и инспекция на МААЕ в Иран и сме обезпокоени от неналичието на съответно съдействие от страна на Иран “, споделя Помпео в изказване.
„ Инспекторите на МААЕ би трябвало да могат да правят гладко виновната си работа. Призоваваме Иран неотложно да позволи всички открити въпроси с МААЕ и да даде на инспекторите на Агенцията привилегиите и имунитета, на които имат право. “
Джаки Уолкот, представител на Съединени американски щати в МААЕ, също в четвъртък назова недопускането на инспектора " възмутителна провокация. "
„ Всички членове на Борда на МААЕ би трябвало да подчертаят в този момент и отсега нататък, че сходни дейности са изцяло неприемливи, няма да бъдат толерирани и би трябвало да имат последици “, съобщи Уолкот в мнения, оповестени за публицистите. „ Ако иранският режим счита, че може да тества решимостта на интернационалната общественост по този въпрос, тогава ви уверяваме, че Съединени американски щати няма да се откажат. “
Коментарите на Уолкот също допускат, че МААЕ ще прегледа склад покрай Техеран, откъдето Израел твърди, че е откраднал скришен " атомен списък " предходната година. Тя предложи инспекторите да претърсят за възможни нуклеарни материали там.
" Иран отхвърли да даде - и явно не може да даде - меродавен, проверим отговор на главния въпрос от кое място са частиците, открити от МААЕ, и от кое място идват материалите и оборудването ", сподели тя.
Иран отхвърли изказванията на Израел, за който се счита, че има лична недекларирана стратегия за нуклеарно оръжие.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР