Вашингтон. Смяната на ръководството на Световната банка може да промени

...
Вашингтон. Смяната на ръководството на Световната банка може да промени
Коментари Харесай

„Коммерсантъ“: Смяната на ръководството на СБ може да промени системата за предоставяне на финансова помощ

Вашингтон. Смяната на управлението на Световната банка може да промени системата за даване на финансова помощ, написа съветският настоятелен всекидневник “Коммерсантъ “ в своя първи брой за 2019 година.
Президентът на Световната банка Джим Йон-ким ще напусне поста си предварително, като това може да утежни полемиката за работата на най-големия дистрибутор на финансова помощ в света. Тази година членовете на Световната банка поддържаха огромно увеличение на капитала на организациите в границите на групата, само че от Вашингтон неведнъж се опълчиха на увеличението на финансовата помощ за други страни. Изборът на нов президент също може да бъде сложен заради традицията, открита от 40-те години на предишния век насам, за одобрение на американски претендент - други акционери могат да го оспорят.
Ръководителят на банката, Джим Йо-ким, два пъти (през 2012 и 2016 г.) беше номиниран от Барак Обама, само че в последно време неговата политика беше подложена на критика от новата администрация на Съединени американски щати - президентът Доналд Тръмп неведнъж се застъпваше за понижаване на финансовата помощ за други страни и не поддържа самодейността за битка с измененията на климат (СБ започва нова стратегия в тази област за 200 милиарда $ през декември 2018 г.).
Изборът на нов началник на банката може да съживи предходните полемики както за капиталовите цели на Банката, по този начин и за правото на най-големия акционер на банката, Съединени американски щати, да сложи своя представител отпред на СБ. Традиционно представителят на Съединените щати става президент на банката със единодушието на други страни (докато представителят на Европа става началник на Международния валутен фонд - тази система се образува и поддържа от появяването на двете организации през 40-те години). Съединените щати остават блокиращ акционер на банката с 16% от гласовете - с цел да запазят блокиращия дял на Вашингтон в лицето на ерозията на каузи на страната в капитала на Световната банка, неговият предел беше понижен през 2018 година до 15%. Но други страни упорстват за назначение на нов президент всред неамериканските претенденти. Когато през 2012 година бе назначен Джим Йон-ким, неговият неамерикански генезис бе взет под внимание (той е роден в Сеул и емигрира със фамилията си в Съединени американски щати на 5-годишна възраст), а Нгози Оконджо-Ивеала, някогашен министър на финансите на Нигерия, беше главен съперник.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР