Вашингтон/Сливен. Посланик Тихомир Стойчев и дипломати от българското посолство във

...
Вашингтон/Сливен. Посланик Тихомир Стойчев и дипломати от българското посолство във
Коментари Харесай

Дипломатите ни в САЩ поднесоха цветя на гроба на Стефан Панаретов от името на признателните сливенци

Вашингтон/Сливен. Посланик Тихомир Стойчев и дипломати от българското посолство във Вашингтон, Съединени американски щати сервираха цветя на гроба на първия български дипломат в Съединени американски щати и член на Българската академия на науките Стефан Панаретов. Това оповестява дипломат Тихомир Стойчев в грама до зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев, обявиха от регионалната администрация в Сливен. Копие от грамата и фотоси от поклонението бяха изпратени до регионалния шеф Чавдар Божурски.

Стефан Панаретов /1853-1931 г./ е роден в Сливен. Завършил е Робърт лицей в Цариград, където остава да преподава български език. Той е академик, който посвещава житейския си път на българската идея и на развиването на връзките сред България и Съединените американски щати. След като завършва дипломатическата си кариера, преподава в университета „ Джордж Вашингтон ”.

Панаретов умира на 19 октомври 1931 година във Вашингтон.

Преди 10 години, по взаимна самодейност на регионалната администрация, външното министерство и посолството ни в Съединени американски щати за първи път бяха поднесени цветя на надгробната плоча на сливенеца от името на признателните му съграждани, дипломатите и българското общество.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР