Вашингтон. След изборната нощ в САЩ стана ясно, че оставащите

...
Вашингтон. След изборната нощ в САЩ стана ясно, че оставащите
Коментари Харесай

Междинните избори в САЩ: Републиканците запазиха мнозинство в Сената, демократите поеха контрол в Камарата на представителите

Вашингтон. След изборната нощ в Съединени американски щати стана ясно, че оставащите две години от мандата на президента Доналд Тръмп може и да не бъдат белязани със успокоение. Съгласно резултатите от междинните избори в страната, Републиканската партия резервира болшинството си в Сената с 51 места. За първи път от осем години насам обаче Демократическата партия съумя да си върне контрола в долната камара на Конгреса – Камарата на представителите, където завоюва 222 от 435-те места.
След оповестяването на предварителните резултати президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп реагира с положителен, само че спестовен коментар в обществената мрежа „ Туитър “. „ Невероятен триумф. Благодаря на всички! “, бе късото известие, което американският президент показа с туит.
Подходът на средствата за информация в страната бе подобен: част от тях подчертаваха върху извоювания от демократите превес в долната камара на Конгреса, до момента в който медиите, симпатизиращи на републиканците, насочиха фокуса си върху триумфа на партията да резервира болшинството си в Сената. Голяма част от средствата за всеобща информация стигнаха до заключението, че изборните резултати затвърждават разделянето в американското общество. Агенция „ Фокус “ показва мненията в медиите след напрегнатия избирателен ден в Съединени американски щати.

Резултатите от междинните избори в Съединени американски щати са ерес в Конгреса, разясняват в редакцията на авторитетното американско списание The Wall Street Journal .
В публикацията си Джанет Хук е безапелационна: в оставащите две години от мандата животът на президента от Републиканската партия ще се усложнява. Авторът акцентира, че демократите ще предизвикват редица следствия против администрацията на Доналд Тръмп и ще подхващат стъпки в основни насоки, в това число за ограниченията за битка с незаконната имиграция.
„ Резултатите от изборите са цялост от победи и разочарования за двете партии, които са в развой на метаморфоза. Републиканците, преосмисляйки себе си като партия на Тръмп, разчитат на провинциалистите и белите мъже. Междувременно демократите реализираха триумф измежду младежите, жителите на предградията, цветнокожите и дамите ", изяснява Хук.

Резултатите от изборната нощ не наподобяват изключително удобни за Републиканската партия на Съединени американски щати. Междинните избори потвърдиха, че Америка към момента не е преодоляла разделянето, написа анализаторът Даниел Депетрис в публикация за изданието The American Conservative .
„ За президента Тръмп изборната нощ приключи с спорни резултати. Загубата на Камарата на представители сигурно е притеснително за човек, възприемащ себе си като надминаващ всички. Но можеше да бъде доста по-лошо. Демократите можеше да завоюват и двете камари на Конгреса, с което да вържат ръцете на Тръмп за оставащите две години от мандата му. Единственото по-лошо нещо от президент-демократ е доминиран от демократите Сенат, който ще блокира ритуално назначенията. С републиканското болшинство в Сената, Тръмп най-малко ще успее да трансформира правосъдната власт в бастион на консервативната юриспруденция “, отбелязва Депетрис.
Камарата на представителите ще се трансформира в център за опозиция. Сега, когато в ръцете на демократите ще бъде председателството на комисиите, можем да се обзаложим, че в близко време ще бъдат инициирани редица следствия против администрацията, откакто Конгресът постави клетва през януари следващата година, убеден е създателят.
„ С риск да звучи мелодраматично, Съединени американски щати в никакъв случай не са били толкоз разграничени политически, колкото и в този момент. Има хора, които се прекланят пред Доналд Тръмп, като че ли той е папа, човек, който не може да бърка и който заслужава да бъде подкрепян на всяка крачка от пътя. Но има и американци, които в този миг са извънредно разтревожени за положението на страната. След резултатите от междинните избори, през идващите две години разколът евентуално ще продължава да се задълбочава “, обобщава Депетрис.

Демократите завоюваха болшинство в Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати и по този метод прекратиха монопола на републиканците върху властта, разяснява телевизионният канал CNN .
Телевизията твърди, че Демократическата партия ще подложи на сериозна институционална инспекция президента Доналд Тръмп. „ Междинните избори в страната обаче затвърдиха дълбокото разделяне в страната и оформиха бойното поле на мъчителната конкуренция за идващите президентски избори в страната “, е заключението на медията, с която Тръмп неведнъж влиза в спор.

„ Републиканците се надяваха, че подемът в стопанската система и ораторските качества на Доналд Тръмп ще бъдат задоволителни, с цел да преодолеят ентусиазма на електората на Демократическата партия. Но в последна сметка демократите победиха в борбата за Камарата на представителите и лишиха републиканците от контрола над двете камари на Конгреса “, разяснява американският ефирен канал CBS News .
„ Демократите събраха историческа поддръжка измежду дамите и цветнокожите жители, доказвайки, че техните претенденти може да завоюват даже и в щатите, обичайно подкрепящи републиканците “, установи малкия екран.

Демократическата партия на Съединени американски щати реализира победа на междинните избори в няколко щати, в които републиканците обичайно имат превес – от Флорида до Канзас. Така за първи път от 2011 година насам те завоюваха болшинство в Камарата на представителите на Конгреса, а това сигурно ще им помогне да си върнат самоувереността, разясняват в редакцията на водещото американско издание The Washington Post във връзка резултатите от вота.
Демократите се пробваха да активизират групи, които не съумяха да привлекат на своя страна в президентските избори от 2016 година: младите гласоподаватели, латиноамериканците и всички, които кардинално излизат рядко до урните. По всичко проличава, че самият президент Доналд Тръмп им оказа помощ. Първите две години от безредната работа на неговата администрация, която се характеризира и с огромно текучество на фрагменти, потока от неистини и оскърбленията по адрес на имигрантите, съдружниците на Съединени американски щати и средствата за всеобща връзка – всичко това способства за консолидирането на Демократическата партия.
Резултатът е висока изборна интензивност, на първо място измежду гласоподавателите, които по-рано са отказвали да упражнят правото си на глас. С поемането на контрола над Камарата на представителите, демократите получават опция да организират следствия, засягащи това, което се случва в администрацията на Тръмп. Вероятно те ще не престават да търсят отговор на въпроса за връзките на предизборния щаб на Тръмп с Москва.
Същевременно обаче републиканците разрушиха очакванията на демократите за победа в Сената. В умозаключение – Демократическата партия получи Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати, само че не получиха това, на което се надяваха: цялостен отвод на гласоподавателите от Тръмп, обобщават от редакцията.

Две години след успеха на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединени американски щати, американските гласоподаватели издигнаха трудности пред неговата власт. Мощната синя вълна, на която се надяваха демократите, не съумя да обхване страната, само че след междинните избори е ясно, че дните на еднопартийния надзор във Вашингтон свършиха, установи един от най-популярните всекидневници в Съединени американски щати - The New York Times .
Резултатите от вота са безапелационни: Тръмп резервира контрола в Сената, само че гласоподавателите в градските и крайградските региони в цялата страна изпращат на Белия дом ясно обръщение: те желаят инспекция на президента.
Когато новият Конгрес постави клетва през януари идната година, демократите ще могат да лимитират законодателните упоритости на Тръмп, да укрепят надзора си, с цел да предизвикват следствие на изказванията за непозволено държание от страна на президента и неговата администрация.
„ Американският народ изиска отчетност от държавното управление си и изпрати ясно обръщение за това, което желае от Конгреса ", съобщи демократът от Ню Йорк Джерол Налдър, който е ръководител на правосъдната комисия на Камарата. Президентът на Съединени американски щати „ може и да не го хареса, само че той и администрацията му ще бъдат държани виновни пред нашите закони и американския народ ".
След осем години в позиция на малцинство, демократите, които се надяват да влязат в Белия дом през 2020 година, би трябвало да потвърдят също, че се интересуват от ръководството и от смекчаването на демократичните упоритости на най-пламенните левичари в партията.
Но без преобладаващо болшинство, демократите няма да имат силата да прокарат доста от самодейностите, на които е занимава левият им фланг: единна здравна система, уголемен достъп до колежа и основаването на организация за имиграция.
Демократите също ще би трябвало да балансират законодателните упоритости с техните старания да задоволят желанията на някои техни членове за следствие президента. „ Ние ще бъдем инспекция и баланс “ на властта, увери представител на партията от щата Аризона.
Междинните избори постоянно са представлявали инспекция за президента. Това важи с цялостна мощ за вота от вторник. Исторически видяно, партията отвън властта взима места в органите след първите две години на президентството, напомнят от редакцията.

Демократическата партия на Съединени американски щати завоюва болшинство в Камарата на представителите след повече от осем години, откогато го изгубиха. Но Доналд Тръмп съумя да предотврати поемането на цялостен надзор на демократите над Конгреса на Съединени американски щати, отбелязва водещият американски ефирен канал FOX News .
Все отново републиканците резервираха неголямото си предимство в Сената и надлежно – правото да утвърждават претендентите на основните постове в правосъдната система. Това е равносметката от резултатите от едни от най-напрегнатите и безредни през последните години предизборни акции за местата в Конгреса. В продължение на месеци Тръмп обикаля страната, с цел да поддържа претендентите на Републиканската партия; същото вършиха и авторитетните демократи, в това число някогашния държавен глава на Съединени американски щати Барак Обама за представителите на своята партия. Независимо от прочита на резултатите, Тръмп реагира положително, само че не напълно словоохотливо посредством пост в обществената мрежа „ Туитър “. Краткото известие гласеше: „ Невероятен триумф. Благодаря на всички! “.

Докато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп обществено приветства запазването на болшинството на републиканците в Сената, то в Белия дом към този момент е ход подготовката за обстановка, в която демократите ще управляват Камарата на представителите, разясняват в редакцията на най-тиражирания американски вестник - USA Today , като акцентират, че отсега нататък дневният ред във Вашингтон може да бъде привързан с редица следствия против администрацията, в това число за решенията и финансите й.
Въпреки че демократите не хванаха „ синята вълна ", те получиха надзор върху долната камара на Конгреса на Съединени американски щати, който ще послужи за инспекция на Тръмп. Самият той остана съвсем неусетен след оповестяването на резултатите, а късите му мнения бяха фокусирани върху успеха на републиканците в Сената.
И до момента в който Тръмп се завръща в Белия дом със фамилията и приятелите си, демократите наподобява още веднъж стъпват устойчиво измежду гласоподавателите в предградията, които евентуално ще бъдат от решаващо значение за президентските избори през 2020 година
С всяко изгубено място в Камарата на представителите проектите на Тръмп за по-нататъшно понижаване на налозите и блян към по-строг имиграционен надзор изчезват, разясняват в редакцията на изданието.
Превесът на демократите в долната камара на Конгреса разкриват вероятности за задействането на процедура по импийчмънт на президента. Много републиканци обаче са на мнение, че сходен ход може да подкрепи предизборната акция през 2020 година
Демократичният надзор на Камарата също по този начин отвори вероятността за импийчмънт, ход демократични водачи се намалиха, само че някои от ляво отхвърлиха да изключат. Много републиканци считат, че процедурите за покачване на обвинявания биха представлявали несъразмерен обсег и биха помогнали на ГОП през 2020 година
Въпреки че Белият дом издигна концепцията за взаимна работа с демократите - изключително във връзка с инфраструктурата - законодателната стратегия на Тръмп най-вероятно ще бъде осуетена от смяната, станала действителност след изборите.
По време на акцията за междинните избори водещи фигури от Демократическата партия алармираха, че ще проверяват връзките на Тръмп с Русия по време на изборите през 2016 година, ще изискат представянето на данъчните заявления, които той отхвърли да разкрие, и ще проверяват редица административни дейности от хипотетични спорове на ползи до обвинявания за непозволени облаги.
Представители на администрацията във Вашингтон, поискали анонимност, разкриха, че към този момент се обмислят тактики за справяне с болшинството на демократите в Камарата на представителите. Подробности към този момент обаче не се привеждат.
Тръмп може да се възползва от контрола на републиканците в Сената, с цел да продължи да преобразява страната. Подобно на предшественика си Барак Обама, Тръмп също може да разчита повече на потреблението на така наречен изпълнителни заповеди за налагане на политики в региона на имиграцията и други противоречиви въпроси. Някои републиканци даже настояват, че Тръмп би могъл да получи известно политическо преимущество, в случай че има мощен съперник в лицето на доминираната от Демократическата партия Камара на представителите.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР