Вашингтон. След дни на мълчание за това дали Турция ще

...
Вашингтон. След дни на мълчание за това дали Турция ще
Коментари Харесай

Defence News: Доналд Тръмп се съгласи на изключването на Турция от програмата за F-35

Вашингтон. След дни на безмълвие за това дали Турция ще бъде осъдена за придобиването на съветските зенитно-ракетни системи С-400, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се съгласи с принуда страната да бъде извадена от програмата за изтребителите F-35, оповестява профилираното списание за военни вести Defence News .
Въпреки че Вашингтон неведнъж предизвестява, че съветската система С-400 е несъвместима с тези нба НАТО и е опасност за F-35, Тръмп изрази състрадание към решението на Турция. Той показа администрацията на Барак Обама като отговорна за решението на Анкара, защото е отказала да й продаде американска опция на С-400 – „ Пейтриът “.
„ И по този начин, това, което се случва, е обстановката, в която Турция е доста добра с нас, доста добра, а в този момент споделяме на Турция, че няма да й продадем F-35, тъй като е била принудена да закупи друга ракетна система. Това е доста сложна обстановка “, призна Тръмп. „ Работим по въпроса, само че не е заслужено. Тъй като са закупили съветска система, ние не можем да им продаваме самолети. Това не е обективна обстановка ", добави американският президент.
Забавеният отговор на администрацията подхрани спекулациите, че Тръмп желае да избегне битката с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. И по-специално, президентът не е уточнявал дали ще наложи наказания против Турция в сходство със Закона за опълчване на съперниците посредством наказания. Но членовете на Конгреса тази седмица обявиха, че законът е доста явен: Тръмп няма различен избор, с изключение на да утвърди въвеждането им.
Преди дни Ердоган изрази убеждението си, че Тръмп има пълномощието да се откаже от глобите против Турция поради закупуването на съветските системи за противовъздушна защита и би трябвало да „ откри средата ". Но Конгресът затвори вратата за компромис предходната година, когато подвигна висока летва за пътищата, по които Съединени американски щати може да се въздържа от наказания за страни, купуващи съветски оръжия.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР