Вашингтон се готви да посрещне днес най-големия протест срещу расизма

...
Вашингтон се готви да посрещне днес най-големия протест срещу расизма
Коментари Харесай

Вашингтон се готви за най-големия протест срещу расизма

Вашингтон се готви да посрещне през днешния ден най-големия митинг против расизма от 25-ти май насам, когато служител на реда аргументи гибелта на чернокожия Джордж Флойд , съобщи Ройтерс.
Властите в града чакат протестиращите да се съберат в центъра му, откакто митингите в Ню Йорк не стихват към този момент 12-ти ден, а последователите на антирасистките лозунги стават от ден на ден, съобщи БГНЕС.
Джордж Флойд, 46-годишен, умря на 25 май в Минеаполис, откакто полицейски чиновник го прикова към земята с коляно до врата близо девет минути. Убийството провокира дни на митинги в Съединените щати против расизма, като се стигна до убийства в конфликтите с полицията, както и до демонстрации по целия свят в поддръжка на жертвата.
Активисти в обществените мрежи оповестяват, че митингът ще събере най-малко половин милион души във Вашингтон през днешния ден.
" Имаме доста обществена информация, която допуска, че събитието в събота може да е едно от най-големите, които в миналото сме имали в града ", сподели шефът на полицията във Вашингтон Питър Нюзъм пред локалните медии, добавяйки, че огромна част от центъра на града ще бъде затворен за придвижване от началото на деня.
Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър разпореди всички флагове в държавните институции да бъдат свалени на половина от изгрев до залез в събота в чест на Флойд.
В петък се организираха походи и събирания в Атланта, Лос Анджелис, Минеаполис, Маями, Ню Йорк и Денвър, до момента в който протестиращи още веднъж маршируваха пред Белия дом под дъжда в символ на митинг против убийството на Флойд.
Нощните митинги значително бяха мирни, само че напрежението остана даже и откакто управляващите започнаха стъпки за промяна на полицейските процедури.
Федерален арбитър в Денвър заповяда на градската полиция да спре да употребява сълзотворен газ, пластмасови патрони и други устройства.
В Минеаполис демократичните градски ръководители гласоподаваха за преустановяване на практиката арестанти да се задържат, притиснати с коляно във врата.
В Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо съобщи, че полицейските отчети към този момент ще бъдат оповестявани обществено, а техниките за задържане ще бъдат ревизирани радикално.
Очаква се в събота на доста места по света да има митинги против расизма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР