Вашингтон. САЩ започват да изтеглят хиляда американски военни от Северна

...
Вашингтон. САЩ започват да изтеглят хиляда американски военни от Северна
Коментари Харесай

ТАСС: САЩ започват изтеглянето на хиляда военни от Северна Сирия

Вашингтон. Съединени американски щати стартират да изтеглят хиляда американски военни от Северна Сирия заради настъплението на Турция, която евентуално има намерение да го разшири още повече на юг и запад. Това съобщи американският министър на защитата Марк Еспър в изявление за CBS, текстът на което беше публикуван в неделя и представен от TACC .
“През миналото денонощие научихме, че Турция евентуално има намерение да разшири настъплението още повече на юг спрямо в началото плануваното, както и на запад, " сподели той. " Също по този начин научихме, че Сирийските демократични сили(СДС) се стремят, по този начин да се каже, да сключат съглашение със сирийците и руснаците за започване на контраатака против Турция на север ", добави Еспър.
" По този метод ние се оказваме в обстановка, в която американските сили евентуално ще бъдат затворени сред две противникови армии и това е доста уязвима позиция ", акцентира той. " Поради тази причина разговарях с президента Доналд Тръмп нощес, откакто разисках въпроса и с останалите, които се занимават с въпросите на националната сигурност в администрацията. Той (Тръмп) ни инструктира да стартираме ранното евакуиране на войските от Северна Сирия, " сподели ръководителят на Пентагона. Според него става дума за към хиляда американски бойци, останали в района.
Еспър също беше запитан дали американските военни имат право да отвърнат на огъня при положение на нахлуване върху тях. Според министъра те имат " право на самоотбрана и при нужда ще го употребяват ".
Министърът на защитата на Съединени американски щати има вяра, че Турция няма да се съгласи на помирение в Северна Сирия, а кюрдите ще сключат съглашение с Москва и Дамаск.
" Те работят по съглашение. Не знам дали към този момент е финализирано, само че сме сигурни, че те работят в тази посока ", сподели той.
" Опитваме се в последния миг да преговаряме с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, само че чакам президентът Ердоган да не се съгласи на помирение. Той няма да се съгласи да върне войските назад на сирийско-турската граница, което ние желаеме от него " Така че имаме всички учредения да имаме вяра, че сирийските кюрди ще сключат съглашение със сирийците и Русия ", сподели Еспър.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР