Вашингтон. САЩ трябва да признаят, че повечето от прогнозите на

...
Вашингтон. САЩ трябва да признаят, че повечето от прогнозите на
Коментари Харесай

Foreign Policy: Стратегията на Русия за Близкия Изток, а не тази на САЩ, се оказа правилна

Вашингтон. Съединени американски щати би трябвало да признаят, че множеството от прогнозите на Русия по отношение на развиването на събитията в Близкия Изток се оказаха правилни. Това написа английският политолог и историк Анатол Ливен в публикация за списанието Foreign Policy .

В очите на западните политици Русия се преглежда като „ ревизионистка “ мощ, която се пробва да промени статуквото и да оспори сякаш основания на правила интернационален ред, написа създателят.

Въпреки това, в Близкия Изток, където Съединени американски щати посяха доста раздори през последните двадесет години, има друго виждане. Според специалиста години по-късно опълчването на Москва против районната политика на Вашингтон се оказва целесъобразно освен от позиция на Русия, само че даже и на самите американци и техните съдружници.

Руският президент Владимир Путин се опълчи на въвеждането на американски войски в Ирак през 2003 година, защото предвиждаше разпадането на страната заради внезапното повишаване на ислямския екстремизъм, се напомня в публикацията. „ Може би американците е трябвало да се вслушат в съветския съвет? “, пита специалистът.

Политологът напомня обстановката в Либия след свалянето на режима на Муамар Кадафи и въстанията в Египет, Сирия и други страни от района през 2011 година Русия се опасяваше от успеха на ислямистите и от възраждането на терористичните бази.

Някои американски представители посъветваха тогавашния президент на Съединени американски щати Барак Обама да не се ангажира с опити за събаряне на режима на Башар Асад в Сирия заради риска от завладяване на властта от „ Ислямска страна “.

Отбелязва се, че Москва е съумяла да повлияе на подписването на нуклеарната договорка с Иран през 2015 година, само че Вашингтон е могъл да реализира доста по-благоприятно съглашение с Техеран, в случай че беше послушал препоръките на Русия по този въпрос още през 2002-2003 година

Историята на Близкия Изток сподели, че най-малко в тази област има солидна основа за съдействие сред двете страни, само че за по-нататъшното развиване на разговора Съединени американски щати би трябвало да признаят, че Русия се оказа права редица пъти, а те – не.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР