Вашингтон. САЩ и НАТО нямат задължение да изпращат войски за

...
Вашингтон. САЩ и НАТО нямат задължение да изпращат войски за
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Вашингтон. Съединени американски щати и НАТО нямат обвързване да изпращат войски за отбрана на Украйна при положение на утежняване на обстановката, акцентира президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, отговаряйки на въпросите на публицистите на поляната пред Белия дом, преди да замине за Мисури, написа съветското издание „ Взгляд “ .

„ Имаме морално и правно обвързване към нашите съдружници от НАТО, ако бъдат атакувани, в сходство с член 5 (от Хартата на НАТО), това е свещено обвързване. Това обвързване не се отнася за НАТО, т.е. имам поради Украйна “, сподели той.

По-рано стана известно, че американският държавен глава в отговор на думите на съветския президент Владимир Путин за безпокойството от придвижването на Изток от НАТО даде обещание да разиска тази тематика с членовете на Алианса.

Припомняме, че президентите на Русия и Съединени американски щати Владимир Путин и Джо Байдън организираха диалог посредством видеоконференция при закрити врата. Разговорите продължиха два часа, като на публицистите бяха показани първите фрагменти от приветствията.. Нуланд твърди, че Русия е подготвена да хвърли „ съвсем всички сухопътни войски на запад от Урал “ против Украйна. Байдън изброи на Путин ответните стъпки на Съединените щати при съветска инвазия в Украйна. Путин сподели, че Русия е „ съществено заинтригувана “ да получи законово закрепени гаранции, изключващи разширението на НАТО на Изток.
***
Сочи. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин дефинира като „ резултатни “ договарянията в Сочи с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, оповестява вестник „ Коммерсант “ .

„ Нашите връзки обичайно се построяват в духа на добросъседство, почитание и взаимно ценене на ползите, обгръщат голям брой области на съдействие и са взаимноизгодни в партньорство. В този дух се организираха днешните договаряния с господин Мицотакис. Те бяха доста информативни и ефикасни “, сподели съветският президент на взаимна конференция с гръцкия министър председател.

Путин означи, че Русия обезпечава повече от 40% от потребностите на Гърция от природен газ. През 2021 година износът е повишен с над 12% - до 3 милиарда куб.м. м. „ Ще продължим да осигуряваме обезпечените непрекъснати доставки на сила. Готови сме да надграждаме взаимноизгодното съдействие в тази област “, добави президентът на Русия. Путин също благодари на Гърция за признаването на документите за имунизация против ковид с препарата „ Спутник V “.

Гръцкият министър председател дефинира Русия като постоянен и печеливш сътрудник в енергийния бранш. В същото време Мицотакис изрази угриженост по отношение на обстановката в Украйна. „ И въпреки всичко се надявам, че няма да има съществени конфликти. Минските съглашения също би трябвало да се съблюдават “, сподели министър председателят. Според него Гърция е заинтригувана от разрешаване, а не от изостряне на рецесията.
***
Москва. На посолството на Съединени американски щати в Москва е връчена протестна нота, предупреждаваща за рисковите последствия от военната активност на американците и страните-членки на НАТО. Това се споделя в коментар на формалния представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, оповестява вестник „ Известия “ .

Захарова акцентира, че военната интензивност на Съединени американски щати и страните от НАТО по периметъра на съветските граници, в това число полети на военни самолети и рискови маневри на военноморски кораби, продължава да набира скорост. „ В същото време съдружниците от Алианса минаха към провокации против самолети на гражданската авиация “. Това съгласно Захарова заплашва сигурността на въздушното пространство и човешките животи като цяло.

„ Във връзка с тези провокативни дейности на 8 декември на посолството на Съединени американски щати в Москва беше връчена протестна нота, предупреждаваща за рисковите последствия от сходно неблагоразумие “, сподели представителят на външнополитическото ведомство в Москва.

В същото време Захарова посочи, че в документа са изброени скорошни произшествия, свързани с активността на НАТО.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР