Вашингтон. Промениха ли нещо показанията на Александър Виндманв разследването срещу

...
Вашингтон. Промениха ли нещо показанията на Александър Виндманв разследването срещу
Коментари Харесай

“Страна” : Промениха ли нещо показанията на Александър Виндман в разследването срещу Доналд Тръмп

Вашингтон. Промениха ли нещо показанията на Александър Виндманв следствието против Доналд Тръмп, разяснява украинското издание “Страна “ .
В „ Украйгейт “ в Съединени американски щати изплуват нови детайлности след показанията на един от основните очевидци Александър Виндман.
Това е 44-годишен, роден е в Киев, някогашен военнослужещ в американската войска и основен специалист по Украйна в Белия дом, който дружно с още няколко чиновници участва по време на скандалния телефонен диалог сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и сътрудника му от Украйна Владимир Зеленски на 25 юли тази година, а през юни той пристигна в Киев като част от американската делегация за встъпването в служба.
По време на закрито чуване в Конгреса тази седмица Виндман съобщи, че стенограмата на диалога е непълна (въпреки че по-рано беше известно, че това е „ резюме “ на диалога, а не буквален препис) и че не се загатва за някогашния вицепрезидент и Демократичният претендент Джо Байдън и газовата компания „ Бурисма “, чието следствие се пробва да провокира Доналд Тръмп.
Това съгласно наблюдаващи потвърждава, че Тръмп е попитал Зеленски за някакви записи от диалозите на Байдън, за които се твърди, че удостоверяват корумпираността на някогашния вицепрезидент.
Според Виндман, в преписа липсват и думите на Зеленски, където той непосредствено посочва компанията „ Бурисма “. Съветникът по Украйна съобщи, че се пробва да внесе ремонти в стенограмата преди да бъде оповестена, само че неговите забележки са били пренебрегнати.
Няколко дни след чуването се обясняват и други детайлности от показанията на Виндман.
Няколко минути след диалога сред Тръмп и Зеленски, той се срещна с юриста на Белия дом Джон Айзенберг (който апропо е свикан да свидетелства в Конгреса на 4 ноември). Според Politico, Виндман се е оплакал на юриста за естеството на диалога, в който съгласно него Тръмп е изиска Украйна да проверява активността на Байдън.
Записвайки забележките на подполковник Виндман в жълта тетрадка, Айзенберг направи това, което опонира на протокола на Белия дом – предложил е да се трансферира стенограмата на телефонния диалог на строго конфиденциален сървър и да ограничи достъпа до него, което след това е било направено.

Няколко дни по-късно Айзенберг, съгласно Виндман, му е наредил да не споделя на никого за диалога, изключително като се има поради, че задачата на топ съветника в Украйна е да координира междуведомствения развой във връзка с политиката на Украйна.
Още една детайлност излезе от показанията на Уиндман. На 10 юли, две седмици преди диалога със Зеленски, тогавашният началник на Съвета за национална сигурност и защита Александър Данилюк и съветникът по външна политика Андрей Ермак са посетили Белия дом и даже тогава, съдейки по показанията на Виндман, очевидно им е намекнато за Байдън.
Според Виндман, съветникът по националната сигурност, присъстващ на срещата, Джон Болтън, бил толкоз угрижен от хода на диалога, че напуснал срещата, в която е взел участие и тогавашният специфичен представител на Съединени американски щати в Украйна Кърт Волкър.
След показанията на Виндман е последвала реакцията на Белия дом - съветникът по Украйна е бил упрекнат съвсем в измяна и шпионаж, като е изтъкнато, че той има настроения към своята етническа татковина.

Тръмп в своя в обществената мрежа „ Туитър “ написа:

" Ако вярвате на корумпираните медии, диалогът с Украйна наподобява " тормози " омразния очевидец. Той присъстваше ли на същото позвъняване като мен? Не може да бъде! Моля, помолете го да прочете преписа на диалога. Лов на вещици! " - написа Тръмп.
" Сътрудник на държавното управление на Съединени американски щати служи на две страни? Не е чудно, че наподобява доста комплициран ", съобщи президентът Джулиани, персонален юрист на Тръмп, в „ Туитър “ за показанията на Виндман.
" Има отзиви, че точно Виндман е бил тайният осведомител (в американския британски има специфична дума - whistleblower), който анонимно се оплака от диалога на Тръмп, обвинявайки го в напън върху Зеленски. Вярно, самият Уиндман отхвърля това, макар че може да не признае от съображения за сигурност. Заподозрян е брат му близнак Юджийн, също някогашен боен и правист по въпросите на етиката, който работи с него в Белия дом, офисът му е срещуположно ситуиран на неговия, само че апропо е мъчно да бъде обвинен в шпионаж за Украйна – те са напуснали страната единствено на три години, целият им умишлен живот е минал в Съединени американски щати, те са американски патриоти, за военни заслуги Виндман е бил награждаван с една от най-високите награди - „ Пурпурно сърце “ (той е бил ранен в Ирак). Пожарна охрана правдоподобна е версията, че той може да се е сговорил с демократите, сподели американският публицист Ерик Гибсън пред „ Страна “.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР