Вашингтон призова Москва да прекрати офанзивата срещу Източна Гута и

...
Вашингтон призова Москва да прекрати офанзивата срещу Източна Гута и
Коментари Харесай

Путин обяви хуманитарни паузи на ударите срещу Източна Гута

Вашингтон прикани Москва да приключи офанзивата против Източна Гута и да отвори кулоар за незабавен достъп на филантропичните служащи до бедстващите цивилни.

Съветът за сигурност одобри единомислещо в събота резолюция за прекъсване на огъня в Сирия, в това число в Източна Гута, само че режимът на Башар Асад и подкрепящата го Москва продължиха да бомбардират бунтовническия анклав в подстъпите на Дамаск.

Русия има нужното въздействие, с цел да постави завършек на военната интервенция, в случай че реши да съблюдава отговорностите си към Организация на обединените нации за прекъсването на бойните дейности, разяснява говорителката на Държавния департамент Хедър Науер.

Няколко часа по-късно съветският президент Владимир Путин разпореди „ филантропични паузи “ на бомбардировките над Източна Гута за 5 часа всеки ден, от 9,00 до 14,00 ч. локално време.

Военният министър Сергей Шойгу съобщи, че ще бъдат отворени филантропични коридори за бежанците от Източна Гута.

Източна Гута е един от последните региони под контрола на бунтовниците в Сирия. Цивилното население в града е към 400 хиляди души. От началото на офанзивата са избите към 540 души, в това число над 100 деца, съгласно данните на правозащитниците.

След вчерашните въздушни удари доброволците от „ Гражданска защита на Сирия “, известна като „ белите каски “, оповестиха за гибелта на 9-има цивилни. Една от групите за мониторинг съобщи, че убитите са от едно семейство.

В неделя се появиха известия, че режимът на Асад е употребявал против Източна Гута химическо оръжие. Едно дете е починало от задушаване. 18 души са признати в болница със признаци за отравяне с хлор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР