Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети Афганистан в необявена

...
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети Афганистан в необявена
Коментари Харесай

New York Times: Доналд Тръмп пристигна на необявена визита в Афганистан и заяви, че подновява преговорите с талибаните

Вашингтон. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп посети Афганистан в необявена аудиенция на американските войски в страната и съобщи, че е възобновил мирните договаряния с талибаните по-малко от три месеца откакто те се разпаднаха, написа вестник New York Times .

“Талибаните желаят да реализираме съглашение и ние се срещаме с тях “, сподели той по време на среща с президентът на Афганистан Ашраф Гани.

„ Ще останем до момента в който не реализираме съглашение, или не осигурим тотална победа и те желаят да стигнат до договорка доста “, добави той, откакто съобщи, че желае да понижи в допълнение американското наличие в района. Той сподели, че счита да понижи броя на американските войски от 13 хиляди до по-малко от 9 хиляди

Тръмп посети Афганистан изненадващо, като визитата му беше защитавана в загадка по аргументи, свързани с сигурността му.
Той също по този начин посети американските бойци, като вечеря печена пуйка с тях, съгласно традицията за „ Деня на благодарността “, след което се снима и беседва с тях.

Но визитата му също имаше значимо политическо измерение и идва във време на кръстопът, на който се намират Афганистан и военното наличие на Съединени американски щати в страната, откакто Тръмп яростно анулира диалозите си с талибаните през септември 2019 година, които бяха покрай реализиране на съглашение, съгласно което трябваше да стартира поетапното евакуиране на американските сили от страната.

Тръмп, който се похвали с американските военни триумфи против Ал Кайда и „ Ислямска страна “, загатна, че талибаните са подготвени да сключат спокойно съглашение, само че самият той е апатичен към резултата от евентуалните договаряния.

„ Талибаните желаят да стигнем до съглашение - ще забележим дали ще го създадем. Ако стане, добре “, сподели Тръмп.

Той сподели още, че талибаните към този момент са подготвени да се съгласят на преустановяване на огъня, което се обсъждаше в предходните договаряния и нещо, на което държавното управление на Гани упорства.

" Ние споделяме, че би трябвало да стигнем до помирение, само че те не желаеха да прекратят огъня ", сподели Тръмп за афганистанските бунтовници.
„ Сега те желаят да прекратят огъня. Вярвам, че евентуално ще се получи по този метод ".

Твърдението на Тръмп, че Съединени американски щати или ще реализиран мир с талибаните, или ще реализиран „ цялостна победа “, е внезапно отклоняване от публичните му недоволства от това, което той назова безкрайни войни, които Вашингтон води. Американските военни водачи и дипломати от дълго време изключват опцията за военна победа в Афганистан. Напротив, споделят те, политическото споразумяване е единственият излаз от войната.

Американските дипломати безшумно се опитваха да запазят мирния развой жив, откакто президентът анулира договарянията, като използваха дребни ходове, като замяна на пандизчии, с цел да изградят още веднъж доверие с групировката. През последните седмици бяха регистрирани неофициални срещи сред двете страни, макар че никоя от страните не призна обществено, че мирните договаряния публично са възобновени.

Дори откакто господин Тръмп прекъсна договарянията, талибаните се въздържаха да го подлагат на критика прекомерно остро, което анализаторите одобриха като доказателство, че групировката към момента желае мир със Съединени американски щати.

Но до момента в който афганистанското държавно управление от дълго време изисква талибаните да се съгласят на преустановяване на огъня, не се появиха доказателства, че групировката е подготвена да даде гаранции за това си желание. Вместо това те обявиха, че ще обсъдят тази опция в договарянията с политическите водачи в Афганистан за бъдещето на страната, откакто американците се съгласят да изоставен.

Преговорите за мир с талибаните се сринаха на 7 септември, откакто Тръмп оповести посредством обществената мрежа „ Туитър “, че анулира проектите си за среща в президентската резиденция с талибанските водачи и афганистанските държавни чиновници и посочи като причина офанзива на групировката, в която почина и американски военнослужещ.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР