Вашингтон потвърди, че от 2 февруари САЩ започват напускането на

...
Вашингтон потвърди, че от 2 февруари САЩ започват напускането на
Коментари Харесай

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

Вашингтон удостовери, че от 2 февруари Съединени американски щати стартират напускането на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обсег с Русия.

Информацията популяризират съветски медии и " Ройтерс ", които се базират на първия заместител държавен секретар на Съединени американски щати Андреа Томпсън , която е с сектор надзор над въоръженията и интернационална сигурност.

Процесът по овакантяване е 6 месеца.

 Русия предлага взаимни инспекции със Съединени американски щати по нуклеарния контракт
Русия предлага взаимни инспекции със Съединени американски щати по нуклеарния контракт

Категорично изключва осъществяването на едностранни инспекции

Според американския представител Съединени американски щати не виждат Русия да извършва отговорностите си по контракта.

По-рано през днешния ден външният министър на Русия Сергей Лавров съобщи, че Москва е подготвена да работи за избавяне на контракта макар проблемите и се надява, че Вашингтон ще подходи отговорно при осъществяването на договорите за надзор над въоръженията.

Вчера Томпсън организира двучасови диалози със заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков в Женева. Тя разгласи, че Съединени американски щати са " разочаровани " от договарянията с Русия.

 Съединени американски щати с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в нуклеарния контракт Обновена
Съединени американски щати с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в нуклеарния контракт

Съединени американски щати ще прекратят отговорностите си по Договора за очистване на ракетите със междинен обхват

На 20 октомври американският водач Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати имат намерение да изоставен контракта . Той упрекна Русия, че не извършва изискванията по контракта.

От 2014 година Съединени американски щати упрекват Русия в нарушение на контракта с новата ракета 9M729 (или SSC-8). Изпитанията на ракетата 9М729, която може да носи нуклеарна и стандартна бойна глава, са приключени през 2015 година В началото при тестването на ракетата е употребена стационарна пускова установка с обхват на деяние 500 километра, което е разрешено от контракта, в случай че ракетата е с морско и въздушно базиране. Впоследствие ракетата е изпитана с мобилна пускова установка в границите на 500 километра.

 Столтенберг: Трябва да сме подготвени за края на нуклеарния контракт
Столтенберг: Трябва да сме подготвени за края на нуклеарния контракт

Русия имала последна опция

Договорът за очистване на ракетите със междинен обхват е подписан през 1987 година от президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и последния руски водач Михаил Горбачов. Договорът от 1987 година лимитира производството, потреблението и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със междинен (от 1000 до 5500 километра) и дребен обсег (от 500 до 1000 километра).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР