Вашингтон потвърди, че от 2 февруари Съединените щати започват процедура

...
Вашингтон потвърди, че от 2 февруари Съединените щати започват процедура
Коментари Харесай

САЩ се оттеглят от Договора за ракетите със среден обсег на 2 февруари

Вашингтон удостовери, че от 2 февруари Съединените щати стартират процедура за прекратяване на Договора за очистване на ракетите със междинен обхват (ДЛРСМО) с Русия.

Информацията бе публикувана от съветските медии и Ройтерс, базирайки се на изказването на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Андреа Томпсън, осъществяваща надзор върху въоръжаването и интернационалната сигурност.

Според американският представител Съединените щати не виждат Русия да извършва отговорностите си по съглашението.

По-рано съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва е подготвена да работи за спасяването на договорката макар проблемите и се надява, че Вашингтон ще работи отговорно при изпълняването на договореностите за надзор на оръжията.

Вчера Томпсън организира двучасови диалози със заместник-външния министър на Русия Сергей Рибков в Женева. Тя сподели, че Съединени американски щати са " разочаровани " от договарянията с Русия.

На 20 октомври американският водач Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати възнамеряват да се откажат от договорката. Той упрекна Русия, че не е изпълнила изискванията по съглашението.

От 2014 година Съединените щати упрекват Русия за нарушение на Договора за новата ракета 9M729 (или SSC-8). Тестовете на ракетата 9M729, който може да носи нуклеарна и стандартна бойна глава, приключиха през 2015 година. Тогава ракетата беше тествана с мобилни летателни устройства в границите на 500 километра.

Договорът за очистване на ракети от междинен обхват бе подписан през 1987 година от президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и от последния руски водач Михаил Горбачов. Договорът от 1987 година лимитира производството, потреблението и съхранението на балистични ракети със междинен (от 1 000 до 5 500 километра) и дребен обхват (от 500 до 1 000 километра). /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР