Вашингтон пост“: Македония е малка страна с голям руски проблемПрез

...
Вашингтон пост“: Македония е малка страна с голям руски проблемПрез
Коментари Харесай

„Вашингтон пост“: Македония е малка страна с голям руски проблем

„ Вашингтон пост “: Македония е дребна страна с огромен съветски проблем
През последните седмици през Скопие, скромната столица на дребна Македония, която е по-малка от Мериленд и има население от едвам два милиона души, минаха редица западни публични лица.

Неотдавна страната беше посетена и от американския министър на защитата Джим Матис, който назова Македония „ благонадежден сътрудник по сигурността и даваща скъп принос за международния мир и сигурност “.

Защо се подвига толкоз звук? Отговорът е, че на 30 септември жителите ще гласоподават дали да трансформират името на страната на Северна Македония, с цел да се постави завършек на десетилетия дълготраен спор със прилежаща Гърция и да се проправи пътят за участие в Европейския съюз и НАТО.

Този избор обаче докосна друга геополитическа конкуренция сред Запада и Русия, която прави всичко допустимо, с цел да подкопае гръцко-македонското съглашение и с това да блокира разширението на НАТО. Това, което е впечатляващо, е разликата в тактиката: до момента в който западните демокрации ласкаят македонците с дейности и изказвания като тези на Матис и немския канцлер Ангела Меркел, Русия организира скрита пропагандна акция, наводнява обществените медии с подправени вести и субсидира локални екстремисти, които провеждат митинги. „ Без подозрение, (руснаците) са трансферирали пари и те, също по този начин, организират акции за по-широко въздействие “, сподели Матис.

Операцията на Москва наподобява на тези, които организира в Съединени американски щати, Англия и други демокрации преди неотдавнашните избори. Главна характерност са лъжливите профили в обществените медии, които популяризират отровни и неправилни информации. „ Ню Йорк таймс “ цитира западни дипломати, съгласно които във Facebook се появяват всеки ден десетки нови страници, които желаят протест на референдума: а някои даже поучават хората да възпламенят своите бюлетини за гласоподаване. Те популяризират неистини за полицейски дейности против съперници на смяната на името. Един деятел от гражданската общественост сподели, че фотография на известна певица, която била нападната при битов случай, се завъртяла в обществените мрежи с изказванията, че била пребита, до момента в който протестирала.

Решителността на президента Владимир Путин да унищожи контракта за името, даже и за сметка на другарските връзки с Гърция, е поучителна. Македония не граничи с Русия, само че е заобиколена от три страни от държави-членки на НАТО. Тя не съставлява никаква опасност за Русия, само че нейното влизане в трансатлантическия съюз и европейската общественост ще помогне за стабилизиране на исторически нестабилния ъгъл на Европа. Кампанията на Москва е още едно увещание, че Путин преглежда връзките със Запада в съответствие победител-губещ: Всяка облага за демокрациите, колкото и да е дребна, се смята за смъртна опасност.

Засега наподобява, че Западът ще надделее. Проучванията демонстрират, че предлагането ще мине на референдума, което ще даде на македонския парламент съображение за одобрение на нужните промени в конституцията. Но без значение от резултата, едно обръщение от Македония е ясно: Путин продължава да е податлив към подкопаване на Запада и неговите институции, когато и където може. /БГНЕС

-------

Анализът е оповестен във в. „ Вашингтон пост “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР