Вашингтон/Пекин. Американските разузнавателни служби предполагат, че Китай възнамерява да построи

...
Вашингтон/Пекин. Американските разузнавателни служби предполагат, че Китай възнамерява да построи
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Според САЩ Китай планира да построи още една военна база в Африка

Вашингтон/Пекин. Американските разследващи служби допускат, че Китай има намерение да построи военноморска база на атлантическия бряг на Африка, която ще стане второто военно оборудване на Поднебесната империя на континента, оповестява изданието The Wall Street Journal , базирайки се на държавни източници.

С помощта на тази база китайските кораби ще могат да попълнят запасите в Екваториална Гвинея, което провокира безпокойствие в Белия дом и Пентагона. „ Ние дадохме да се разбере на Екваториална Гвинея, че някои евентуални стъпки, свързани с китайската активност, ще провокират безпокойствие в региона на националната сигурност “, цитира изданието почитан чиновник в администрацията на президента на Съединени американски щати.

Според догатките на държавното управление на Съединени американски щати КНР може да разположи база в град Бата, където към този момент има комерсиално пристанище. В момента Китай има военна база в Джибути.

През ноември в своя отчет за военната мощност на Пекин, Пентагонът допусна, че Китай има намерение да сътвори военни бази и други уреди в редица страни. Според ведомството „ Китай евентуално преглежда редица страни като евентуални места за разполагане на Народноосвободителната войска на Китай, в това число Камбоджа, Мианмар, Тайланд, Сингапур, Индонезия, Пакистан, Шри Ланка, Обединените арабски емирства, Кения, Сейшелите, Танзания, Ангола и Таджикистан “.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР