Вашингтон остава ангажиран с мисията си в Афганистан, заяви американският

Вашингтон остава ангажиран с мисията си в Афганистан, заяви американският ...

Вашингтон остава ангажиран с мисията си в Афганистан.

Вашингтон остава ангажиран с мисията си в Афганистан, заяви американският министър на отбраната Марк Еспър във втория ден от визитата си в азиатската страна, предаде ДПА. Той призова съюзниците на САЩ и на Афганистан да не правят паралели между Афганистан и внезапното изтегляне на американските сили от Североизточна Сирия.

Еспър поясни, че целта на американската операция в Афганистан си остава гарантирането, че страната няма да се превърне в убежище за терористи, които да атакуват оттам САЩ и техните съюзници. Еспър допълни, че американските сили в Сирия и тези в Афганистан са изправени пред много различни противници там. Той допълни, че американските съюзници не трябва да правят неправилна интерпретация на американските действия от изминалата седмица във връзка със Сирия и да правят паралел между тях и американските действия в Афганистан.

Мисията на американските сили в зони на конфликт привлече отново вниманието след решението на американския президент за изтегляне на войници от контролиран от сирийските кюрди северен сирийски регион, което, както изглежда, проправи пътя към турската инвазия там, отбелязва ДПА.

По време на първата си визита като министър на отбраната в Афганистан Еспър имаше срещи с афганистанския президент Ашраф Гани и с още афганистански представители, както и с американски командири, сред които генерал Скот Милър, командващ силите на САЩ и НАТО.-->

САЩ имаха около 14 000 военнослужещи в Афганистан. Днес генерал Скот Милър припомни, че около 2000 американски военни са се изтеглили от Афганистан в последната година. Така в Афганистан остават около 12 000 американски военни.

Визитата на Еспър в Афганистан съвпада с визита там и на делегация на американски конгресмени, сред които е и председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Вчера делегацията имаше среща с ключови американски и афганистански представители, включително и с Еспър и Гани. Делегацията беше информирана и от американския посланик в Афганистан Джон Бас и от други водещи дипломати за усилията за помирение с талибаните.

Източник: dariknews.bg