Вашингтон. Основен стълб на политиката на президента Доналд Тръмп са

...
Вашингтон. Основен стълб на политиката на президента Доналд Тръмп са
Коментари Харесай

The Boston Globe: Журналистите не са врагът

Вашингтон. Основен дирек на политиката на президента Доналд Тръмп са непрекъснатите набези против свободната преса. Журналистите не са определяни като събратя американци, а като „ врагове на народа “. Тази безмилостна офанзива по свободната преса има рискови последствия. Помолихме публицистичните колегии в страната – демократични и консервативни, огромни и дребни – да се причислят към нас през днешния ден и да отвърнат на тази фундаментална опасност със личните си думи. Така американският ежедневник The Boston Globe стартира обявата, с която прикани медиите в страната да се обединят против нападките на президента Доналд Тръмп, ориентирани против някои от средствата за всеобща информация в страната. Агенция „ Фокус “ показва превод на материала без редакторска интервенция.

Замяната на свободните медии с държавни е първата работа на всеки подкупен режим, завземащ ръководството. Днес в Съединени американски щати имаме президент, който сътвори мантра, че представителите на медиите, които не поддържат сляпо политиките на актуалната американска администрация са „ врагове на народа “. Това е една от многочислените неистини на този президент, който сходно на остарял самозванец хвърля „ вълшебен " прахуляк или вода върху доверчивата навалица.

„ Свободата на медиите е от значително значение за сигурността на свободата “
Джон Адамс

Над два века този основополагащ американски принцип е пазил публицистите вкъщи и е служил за образец на свободните народи по света. Днес той е под сериозна опасност. И изпраща сериозен сигнал до деспотите от Анкара до Москва, от Пекин и до Багдад – публицистите могат да бъдат третирани като вътрешен зложелател.
Пресата е нужна на свободното общество, тъй като не се доверява имплицитно на водачите – от локалния ръководещ ръб до Белия дом. И не е съвпадане, че този президент – чиито финансови покупко-продажби са тъмни и с подозрителни поведенчески характерности, които предизвикаха неговото лично Министерство на правораздаването да назначи самостоятелен консултант, който да го проверява – постави толкоз старания, с цел да сплаши публицистите, които обезпечават самостоятелен надзор.
Някога имаше необятно, двупартийно, междупоколенческо съглашение, че медиите имат тази значима роля. Но, все пак, доста американци към този момент не споделят тази позиция. „ Медиите са зложелател на американския народ ", е мнение, споделено от 48% от републиканците, интервюирани този месец от компанията за изследвания Ipsos. Това изследване не е изключение. Едно (изследване) оповестено тази седмица, демонстрира, че 51% от републиканците смятат пресата за „ зложелател на народа, а не за значима част от демокрацията ".
Проучванията за степента на приемането на офанзивата на Тръмп изясняват за какво неговите благоверни го поддържат в този недемократичен метод. Повече от една четвърт от американците споделят, че „ президентът би трябвало да има пълномощията да закрива медии с неприятно държание “, измежду тях 43% са републиканци. Тринайсет % от интервюираните считат, че „ президентът Тръмп би трябвало да затвори водещи медии като CNN, The Washington Post and The New York Times. ”
Тръмп не може да забрани на пресата да прави работата си тук, това е ясно. Но моделът му окуражава поддръжниците му да работят по същия, който следват властническите водачи на XXI век Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган - нямате потребност от публична цензура, с цел да задушите даването на информация.
Защитниците на Тръмп твърдо упорстват, че той има поради единствено пристрастното отразяване, а не четвъртата власт като цяло. Но изявленията на президента, прегледани в дълъг интервал от време, демонстрират какъв брой надълбоко неоткровен и безсрамен е този аргумент.
Бащите-основатели са се примирили, че пресата няма да бъде безпристрастна, само че въпреки всичко експлицитно са защитили свободата на публицистите и издателите в Kонституцията. Нашата независимост зависи от свободата на пресата, тя не може да бъде лимитирана, без да бъде изгубена ", написа Томас Джеферсън.

„ Традицията за свободна преса е жизненоважна част от нашата народна власт и е по-важна от всеки път. ”
Роналд Рейгън

Американски политици от всички партии от времето на бащите-основатели, са се оплаквали от медиите, пробвайки се да ги натиснат с изказвания, че са пристрастни към тях. Но постоянно е имало почитание към пресата и към институцията (на „ четвъртата власт “ – б.р.). Не беше от дълго време времето, когато Роналд Рейгън разгласи: «Традицията за свободна преса е жизненоважна част от нашата народна власт и е по-важна от всеки път ”.
„ Пресата би трябвало да служи на ръководените, а не на ръководещите “, написа членът на Върховния съд Хюго Блек през 1971 година Такова ли е към момента ситуацията? Днес единствените медии, които придвижването на Тръмп приема като законни, са тези, които работят безусловно за своя водач.
Всъщност президентът освен провокира вътрешно разделяне за политическа и персонална полза, той желае публиката му да го последва във фантазията. „ Просто се дръжте за нас, не вярвайте на нелепостите, които виждате от тези хора, на подправените вести ", сподели той в Канзас предишния месец.
„ Просто помнете, това, което виждате и това, което четете, не е това, което се случва ". Джордж Оруел го изрази по-елегантно в романа си " 1984 ". „ Партията ви сподели да отхвърлите доказателствата за това, което виждате и чувате. Това е нейната последна, най-важна команда “.

„ Партията ви сподели да отхвърлите доказателствата за това, което виждате и чувате. Това е нейната последна, най-важна команда “.
Джордж Оруел " 1984 "

Важен заключителен стадий от потъването на Тръмп в престореност е това, че в този момент той оспорва обективната действителност и кара поддръжниците си да вършат същото. В първите си 558 дни на президентския пост Тръмп направи 4229 подвеждащи или погрешни изказвания, съгласно цялостния лист, формиран от Washington Post. И въпреки всичко единствено 17 % от поддръжниците му считат, че администрацията на президента постоянно излъчва лъжливи изказвания. „ Алтернативните обстоятелства “ са се трансформирали в действителност.
Лъжите не работят за образуване на осведомени жители, способни да се самоуправляват. Величието на Америка зависи от способността свободната преса да приказва истината на властимащите. Да се етикетира пресата като „ зложелател на народа " е толкоз антиамериканско, колкото е и рисково за публичния контракт, който сме споделяли над два века.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР