Вашингтон обяви днес, че няма да удължи изключенията от санкциите

...
Вашингтон обяви днес, че няма да удължи изключенията от санкциите
Коментари Харесай

САЩ премахват изключенията от санкциите за иранския петрол

Вашингтон разгласи през днешния ден, че няма да удължи изключенията от глобите против Иран, от които досега се употребиха осем страни, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Изключенията позволяваха на Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция да продължат да купуват ирански нефт макар американските наказания, които влязоха в действие през ноември, напомня ДПА. Отстъпките от санкционния режим изтичат на 2 май.

" Това решение има за цел да сведе до нула износа на ирански нефт, отнемайки на режима главния му източник на доходи ", обявиха от Белият дом.

От ноември три от осемте страни - Италия, Гърция и Тайван са спрели да внасят нефт от Иран. Другите пет обаче не престават и лобираха изключенията да бъдат удължени, напомня Асошиейтед прес.

Санкциите са част от акция за оказване на напън против Иран, който съгласно президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп стои зад множеството мъчно разрешими проблеми в Близкия изток.

Санкциите бяха наложени през ноември, откакто Тръмп реши да изтегли Съединени американски щати от съглашението за иранската нуклеарна стратегия, подписано през 2015 година сред Техеран и Съединени американски щати, Англия, Франция, Китай, Русия и Германия.

Споразумението слага строги ограничавания на нуклеарната стратегия на Иран, с цел да попречи на страната да се снабди с нуклеарно оръжие. Ислямската република одобри договорката в подмяна на повдигане на глобите, наложени по-рано.

Санкциите на Вашингтон, които влязоха в действие през ноември, лишиха Иран от милиарди долари, които той би употребявал за финансиране на терористични организации, създаване на ракети и поддръжка за бунтовниците в Йемен, съобщи американският държавен секретар Майк Помпейо.

Саудитска Арабия е подготвена да стабилизира пазара след решението на Съединени американски щати да сложат завършек на изключенията, които позволяваха на осем страни да купуват ирански нефт. Това съобщи през днешния ден саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих, представен от Агенция Франс Прес.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху изрази удовлетворение от решението на Тръмп. Според Нетаняху то е извънредно значимо, с цел да се ускори натискът върху " терористичният ирански режим ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР