Вашингтон няма да продължи действието на лиценза, който позволява на

...
Вашингтон няма да продължи действието на лиценза, който позволява на
Коментари Харесай

Министерството на финансите на САЩ приближи Русия до дефолт


Вашингтон няма да продължи действието на лиценза, който разрешава на Русия да да прави заплащания към държателите на съветски държавни скъпи бумаги в Съединени американски щати. Действието на лиценза изтича в сряда, оповестиха от американското министерство на финансите.

Това деяние на Съединени американски щати може да докара Русия до дефолт – неспособност на страната да покрива отговорностите си към кредитори. Досега Москва успяваше да се оправи с помощта на специфичния лиценз, публикуван от американските управляващи.

Само до края на годината Русия има да извърши заплащания в размер на близо 2 милиарда $ по задълженията си. Преди седмица Москва предварително извърши заплащания по две от дълговите си сметки – едната в евро, а другата в долари.

Предстоящите заплащания на Русия са с падеж на 23 юни, оповестява Асошиейтед прес. Както и при останалите заплащания и тези имат опция за пролонгация от 30 дни, което може да докара до оповестяването на дефолт в края на юли.

Съюзниците от Съединени американски щати и Европейски Съюз постановиха тежки наказания на Русия поради войната в Украйна, част от които бяха свързани с изолирането на Москва от интернационалните пазари.

Преди седмица финансовият министър на Русия Антон Силуанов сподели, че Москва ще обслужва задълженията си в рубли, в случай че Съединени американски щати блокират всички други варианти, както и че страната няма да одобри, че се намира в положение на дефолт, защото има средства. В края на април, макар че и преди този момент твърдеше, че ще обслужва задълженията си единствено с преводи в рубли.

Русия не е изпадала в дефолт от болшевишкия прелом от 1917 година и основаването на Съюз на съветските социалистически републики.

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР