Вашингтон не е замесен в потъването на ракетния крайцер Москва

...
Вашингтон не е замесен в потъването на ракетния крайцер Москва
Коментари Харесай

“Възнамеряваме да се бием с ръцете на ВСУ”: Как САЩ обясняват предаването на разузнавателни данни на Киев

Вашингтон не е забъркан в потъването на ракетния крайцер " Москва " и не е предал съответни разследващи данни за него на Киев, сподели прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. По-рано сходна информация, с позоваване на държавни източници, беше публикувана от американските медии.

Кремъл означи, че съветската страна е наясно с взаимоотношението сред западните страни и режима в Киев и акцентира, че това няма да попречи на постигането на задачите на специфичната военна интервенция. От позиция на анализаторите, изявленията в медиите и разграничаването на публични представители на управляващите за следващ път удостоверяват, че Съединени американски щати са в положение на война по наместничество с Русия. В същото време, съгласно специалистите, груповият Запад се опасява от директен въоръжен конфликт с Руската федерация, предпочитайки да се бие с ръцете на Въоръжените сили на Украйна.

Съединените щати не вземат участие в потъването на ракетния крайцер " Москва " и не са предали съответна разследваща информация за кораба на Украйна, сподели прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. Коментирайки съответните изявления в медиите, тя означи, че тези репортажи „ съдържат неточна информация “.

„ Ние не сме взели участие в решенията на Украйна да нанесе удар по кораба или да извърши интервенцията. Нямахме предварителна информация за желанието на Украйна да се прицели в кораба. Украйна има свои лични разследващи качества за търсене и следене на съветски кораби “, сподели прессекретарят на Белия дом.

По-рано “Ню Йорк Таймс” и някои телевизионни канали, базирайки се на свои източници, оповестиха, че украинската страна е блъснала кораба, откакто е получила американски разследващи данни.

„ Офицерите отхвърлиха да уточнят каква тъкмо информация е дадена, само че съгласно един от тях данните не се лимитират единствено до известие за местоположението на кораба “, отбелязва “Ню Йорк Таймс”.

В същото време държавни източници на телевизионния канал Ен-Би-Си настояват, че Съединените щати сякаш не са били наясно по какъв начин тъкмо Украйна ще употребява получените данни.

„ Според формалните лица Съединените щати не са знаели авансово за желанието на Украйна да нанесе удар по крайцера „ Москва “ и не са взели участие в приемането на съответното решение. Длъжностните лица прибавиха, че данни от морското разузнаване се предават на Украйна, с цел да И оказват помощ да се пази от офанзиви на съветски кораби”, считат публицистите от канала.

Припомняме, че Министерството на защитата на Руската федерация в нощта на 14 април заяви за пожар на крайцера " Москва ", довел до експлозия на муниции. По-късно военното ведомство заяви, че корабът е потопен при буксир в условия на стихия.

В резултат на това един боец е умрял, други 27 членове на екипажа са изчезнали по време на дейностите за оцеляване на крайцера. Останалите 396 души са евакуирани на корабите на Черноморския флот и откарани в Севастопол.

Имайте поради, че представителят на Пентагона Джон Кърби по-рано избягваше да отговори на въпроса дали Съединени американски щати са предали съответна информация на режима в Киев, с цел да се насочат към крайцера " Москва ".

„ Украйна има лична разследваща дарба да наблюдава съветски военноморски кораби и цели, както направи в този случай “, сподели Кирби, добавяйки, че американската страна не взе участие в избора на цели. „ Те взимат свои лични решения. И те подхващат действия”, посочи той.

В същото време “Вашингтон Пост” отбелязва, че това изказване на представител на Пентагона не е опровергаване. Според изданието, от позиция на Вашингтонпредаването на данни в Киев за обстановката в района, въз основа на които Украйна взема решение да нападна, не се смята за даване на информация за задачата.

В същото време ръководителят на разследващата комисия на Конгреса на Съединени американски щати Адам Шиф съобщи, че Вашингтон трансферира разследващи данни на Киев, с цел да подсигурява „ триумфа “ на дейностите си.

„ Ние предоставяме на Украйна разследваща информация в действително време, с цел да ѝ помогнем да се отбрани. Не мисля, че администрацията желае да навлиза в детайлности за събитията, само че ние желаеме да подсигуряваме триумфа на дейностите на Украйна “, сподели Шиф пред “Ню Йорк Таймс”.

Разузнаване за удар

По-рано американските медии към този момент оповестиха, че Вашингтон предава на украинската страна разследващи данни, които се употребяват за нанасяне на удари по съветските военни. “Ню Йорк Таймс”, базирайки се на източници в държавното управление на Съединени американски щати, написа, че Съединени американски щати са дали на Киев информация в действително време за местоположението на мобилния щаб на съветските въоръжени сили, които Украйна е употребила за нанасяне на удари.

Вестникът акцентира, че администрацията на Джо Байдън се стреми да резервира в загадка огромна част от разследващите данни за военните дейности, опасявайки се, че това ще се преглежда като изостряне на спора и ще предизвика Москва към по-широки дейности.

Пентагонът обаче отхвърли тази обява. „ Ние не предоставяме разследваща информация за местонахождението на висшето военно управление на бойното поле и не участваме във вземането на решения по отношение на целенасочването на украинските въоръжени сили “, сподели Джон Кърби.

Съветът за национална сигурност на Съединени американски щати също назова материала погрешен, като акцентира, че Вашингтон не е прехвърлял разследваща информация на Украйна, с цел да отстрани съветските военни командири.

Нормална процедура за прокси войни “

Москва отговори и на известия от американски медии за прехвърлянето на разследваща информация в Киев. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков акцентира, че Руската федерация е наясно с сходно взаимоотношение сред Запада и режима в Киев.

„ Нашите военни са наясно, че Съединени американски щати, Англия, НАТО като цяло непрестанно предават разследваща информация и други параметри на украинските въоръжени сили. Заедно с потока от оръжия, които същите тези страни и Алиансът изпращат в Украйна, това са все дейности, които не способстват за бързото привършване на интервенцията. Но в това време те не са в положение да попречат на постигането на поставените цели по време на специфична военна интервенция “, сподели Песков.

Той добави, че съветските военни вършат всичко належащо в тази обстановка.

Според редица специалисти в тази ситуация с потъването на крайцера " Москва " към момента няма сигурност, че пожарът на борда на кораба е резултат от офанзива на украинските сили. В същото време, както Владимир Батюк, началник на Центъра за военно-политически проучвания на Института за американски и канадски проучвания на Руската академия на науките, означи, че данните, че американците са трансферирали разследваща информация в Украйна не са сензация. Това за следващ път удостоверява, че Вашингтон де факто е в положение на непряка или така наречен прокси война с Русия, уточни анализаторът.

„ Могат да се създадат някои исторически паралели със обстановката във Виетнам, когато Съюз на съветските социалистически републики и КНР поддържаха Демократична република Виетнам и партизаните, които се бориха с проамериканския режим в Сайгон. Може да се направи и паралел с Афганистан, когато американците доставяха муджихидините, които водиха война против Демократична република Афганистан и руския контингент. Разбира се, те също споделяха разследваща информация там, което е естествена процедура за прокси войни, както се случва сега “, изясни Батюк.

Според него Вашингтон се пробва да навреди оптимално на Русия, като се въздържа от директно присъединяване в спора в Украйна.

„ Изпълнителната власт на Съединени американски щати, която дефинира външната и военната политика, представлявана от Байдън и неговото обграждане, неведнъж е заявявала, че не има намерение да влиза в директен конфликт с Русия. Това значи, че те няма да изпращат войските си в Украйна, а ще продължат да работят съгласно определената тактика “, твърди анализаторът.

От позиция на водещия специалист на Изследователския координационен център РИСИ Сергей Ермаков, изявленията на американските медии за прехвърлянето на разследващи данни в Киев единствено удостоверяват тезата на съветските управляващи, че като част от специфичната интервенция съветският Федерацията е изправена пред съпротивата освен от въоръжените сили на Украйна, само че на първо място от НАТО. Той счита, че мненията на представители на Пентагона и Белия дом единствено удостоверяват, че Съединени американски щати се опасяват да не бъдат въвлечени в директна борба с Москва.

„ Те са доста внимателни в мненията, че тяхната информация е била употребена от украинската страна и настояват, че точно Киев е поръчал ударите. Това единствено демонстрира, че американците се пробват да се освободят от всякаква отговорност. Те възнамеряват да продължат да водят такава война и това е, което приготвят Украйна през всичките тези години “, споделя Ермаков.

Досега Русия показва въздържан и съответен отговор, който лимитира спора до територията на Украйна, предотвратявайки разрастването му до световен мащаб, добави анализаторът.

„ Всъщност Западът, на първо място Съединени американски щати и водещите страни от НАТО, се опасяват от директен конфликт с Русия. Те се пробват по всевъзможен метод да избегнат това и имат намерение да продължат да се бият с ръцете на ВСУ. От своя страна Русия подхваща всички нужни ограничения: дипломатически, политически, стопански - с цел да стане ясно на Запада, че напъните му няма да доведат до нищо и задачите на специфичната интервенция ще бъдат изпълнени “, заключва специалистът.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР