Вашингтон не е давал на Турция зелена светлина за операцията

...
Вашингтон не е давал на Турция зелена светлина за операцията
Коментари Харесай

Помпейо: САЩ не са давали на Турция зелена светлина за операцията й в Сирия

Вашингтон не е давал на Турция " зелена светлина " за интервенцията й в Сирия, обратно на някои изказвания, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо в изявление за телевизия Пи Би Ес, съобщи ТАСС.

" Това е неистина. Съединени американски щати не са давали на Турция " зелена светлина ". Спомнете си нашата задача /в Сирия/. Ние отидохме там, където хора бяха убивани, горени, държани в кафези. Президентът стартира акция за разгромяването на халифата и това беше реализирано ", съобщи Помпейо. На въпрос за изтеглянето на американските войски от североизточна Сирия, където Турция стартира атака против кюрдските милиции, той посочи, че това решение било взето, с цел да не бъдат излагани на риск военните.

" Ние ще продължаваме да пазиме нашите жители от терористична опасност ", уточни Помпейо. В същото време той изрази мнението, че изтеглянето на американските военни от зоната на турската интервенция ще докара до възраждането на терористичната организация " Ислямска страна ". " Не имам вяра това да стане ", съобщи държавният секретар, разяснявайки изказванията на американски законодатели по този въпрос. " Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп схваща опасността ", увери той.

По-рано ръководената от кюрдите коалиция в североизточна Сирия съобщи, че е отблъснала сухопътна офанзива на турските войски, които започнаха трансгранична интервенция по-рано през вчерашния ден, оповестиха Франс прес и Ройтерс.

" Наземната атака на турските сили беше отблъсната от бойците на Сирийските демократични сили в региона на град Тал Абияд. В момента няма нахлуване ", написа в Туитър представителят на кюрдско-арабската коалиция Мустафа Бали.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара има право да организира трансгранична интервенция в прилежаща Сирия с помощта на съглашението, подписано сред двете страни в турски град Адана през 1998 година, заяви ТАСС.

" Що се отнася до потреблението на въздушното пространство над Сирия, то не принадлежи на Съединени американски щати. Това е интернационално пространство, това е сирийско въздушно пространство и откакто не принадлежи на Съединени американски щати, въпросът за потреблението му се взема решение от режима /на президента на Сирия Башар Асад/ ", споделя Ердоган в изявление за в. " Ени шафак ".

 Той отбелязва, че Съединени американски щати се намират в Сирия не по покана на режима, а Турция се намира там в границите на съглашението, подписано сред Анкара и Дамаск в Адана. " Съгласно този контракт, в случай че режимът не предприеме ограничения против Кюрдската работническа партия, то нашите военни имат правото да преследват терористите /на територията на Сирия/ ", прибавя Ердоган.

Отношенията сред Турция и Сирия през 80-те и 90-те години бяха извънредно напрегнати, защото Анкара обвиняваше Дамаск в поддръжка на Кюрдската работническа партия /ПКК/, напомня организацията. През октомври 1998 година избухна рецесия сред двете страни и Турция даде на Сирия 45-дневен период изцяло да се откаже от поддръжката сиза ПКК. Същата година сирийските управляващи изгониха от страната водача на ПКК Абдуллах Йоджалан, след което настъпи пробив в връзките сред двете страни. На 20 октомври договарянията сред представители на министерствата на вътрешните и на външните работи завършиха с подписването в Адана на взаимен протокол и съглашение по въпросите на сигурността.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР