Вашингтон най-вероятно няма да скъса“ споразумението по така наречената първа

...
Вашингтон най-вероятно няма да скъса“ споразумението по така наречената първа
Коментари Харесай

Morgan Stanley не очаква Вашингтон да скъса търговското споразумение с Пекин

Вашингтон най-вероятно няма да „ скъса “ съглашението по по този начин наречената първа фаза от комерсиалната договорка сред Съединени американски щати и Китай макар ескалацията на напрежението сред двете най-големи стопански системи през последните седмици. Това съобщи основният икономист за Азия в Morgan Stanley Четан Ахия пред Си Ен Би Си.

Миналият месец американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е „ мощно колеблив “ дали да не приключи „ Фаза 1 “ от комерсиалната договорка. Неговите мнения провокираха опасения измежду вложителите и анализаторите, че Пекин и Вашингтон ще възобновят комерсиалната си война в изискванията на пандемия. Нова замяна на мита сред двете суперсили в този миг може да има тежки последствия за международната стопанска система.

„ Към този миг ние сме на мнение, че до момента в който първата фаза от комерсиалната договорка е в действие, няма да има нова ескалация във връзка с митата. Това значи, че нашите прогнози за международния напредък остават непроменени “, разяснява Ахия.

По неговите думи администрацията на Тръмп ще бъде фокусирана върху възобновяването на икономическата интензивност в Съединени американски щати и няма да подхваща дейности против съглашението.

От началото на месеца Тръмп не е коментирал съглашението, което подписа през януари.

Търговският представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър обаче съобщи, че е убеден в устойчивостта на договорката и че досега „ Китай е приключил добра работа “.

В края на май Китай също даде обещание да извърши първата фаза от комерсиалното съглашение със Съединени американски щати, въпреки след експлоадирането на пандемията доста специалисти сложиха под въпрос ангажираността на Китай със договорката, съгласно която Пекин би трябвало да закупи от Съединени американски щати спомагателни артикули на стойност 200 милиарда $ до 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР