Вашингтон нареди на семействата на своите дипломати в Киев да

...
Вашингтон нареди на семействата на своите дипломати в Киев да
Коментари Харесай

САЩ наредиха на дипломатическите семейства да напуснат Киев

Вашингтон подреди на фамилиите на своите дипломати в Киев да изоставен страната „ заради продължаващата опасност от съветски военни дейности “, заяви Държавният департамент. С разрешението за „ непринудено “ овакантяване Съединени американски щати усили напрежението сред Русия и Запада във връзка с европейската сигурност и опасенията от вероятно навлизане на Москва в Украйна.

От своя страна Киев съобщи, че решението на Вашингтон е „ прибързано “.

„ Смятаме сходна стъпка от американска страна за демонстрация на несъразмерна нерешителност “, се споделя в изказване на представителя на украинското външно министерство Олег Николенко.

В същото време и Англия стартира да изтегля дипломати от посолството си в Киев, се показва в известие на уеб страницата на английското външно министерство.

„ Някои чиновници на посолството и техните фамилии се изтеглят от Киев в отговор на възходящата опасност от страна на Русия. Британското посолство остава отворено и ще продължи да прави значима работа “, се показва в изказването.

На този стадий Брюксел не вижда причина за евакуация на дипломатите на страните-членки на Европейски Съюз от украинската столица.

„ Европейски Съюз не има намерение да изтегля фамилиите на дипломатите си от Украйна, не вижда причина за това и чака пояснение от Съединени американски щати “, съобщи висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Той добави, че към момента няма и единно предложение за наказания от страна на Европейски Съюз, само че се преглеждат няколко разновидността.

„ В момента те са в развой на договаряне сред институциите и страните от Европейски Съюз “, посочи дипломатът. Борел, обаче, добави, че при положение на експанзия против Украйна общността „ ще може да наложи наказания против Русия в границите на няколко дни “.

Заради възходящото напрежение по границата на Русия и Украйна в публична рекомендация на Държавния департамент Съединени американски щати поучават жителите си да не пътуват до Русия.

С особена мощ предизвестието важи за пътуванията на американските жители до граничния район сред Русия и Украйна. Вашингтон счита, че „ обстановката по границата е непредсказуема и има нараснало напрежение “ заради скупчването на съветски войски и военните учения в региона.

Заради по този начин създалото се напрежение Вашингтон обмисля и разполагане на спомагателни войски в Прибалтика и Източна Европа, заяви „ Ню Йорк Таймс “, като вестникът се базира на източници от американската администрация.

Според медията може да става дума за „ няколко хиляди “ военнослужещи. Решението за разполагане на спомагателни войски може да бъде взето в границите на една седмица, настояват източниците на изданието.

Според вестника в събота от Пентагона са показали на президента Джо Байдън няколко разновидността за пребазиране на американските сили допустимо най-близо до съветските граници. В рамките на един от тези разновидности специалистите по защита оферират изпращането на сред 1000 и 5000 военнослужещи в източноевропейските страни с опция за увеличение на техния брой, в случай че напрежението в района ескалира.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР