Вашингтон. Министър-председателят Бойко Борисов проведе срещи с ръководствата на Международния

...
Вашингтон. Министър-председателят Бойко Борисов проведе срещи с ръководствата на Международния
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов проведе срещи с ръководствата на Международния републикански институт и на Националния демократичен институт

Вашингтон. Министър-председателят Бойко Борисов организира срещи с управленията на Международния републикански институт (IRI) и на Националния либерален институт (NDI) в границите на формалното си посещаване в Съединените американски щати. Това оповестиха от държавна осведомителна работа .
В началото на диалога си с президента на IRI Даниел Туининг министър председателят Борисов означи, че многозвездните генерали, взели участие доскоро в церемонията в Националния гробищен парк „ Арлингтън “, с която бе посрещната българската делегация, са се подготвяли през 2009 година в българо-американската база в „ Ново село “. „ Стана ми драго, тъй като те познават България толкоз добре, същински военни сътрудници. Надявам се и в икономическата, и във външнополитическата, и в енергийната сфера по-късно с президента Тръмп да надградим нашите връзки “, посочи българският министър-председател.
„ За първи път посетих България, когато страната ви аплайваше да се причисли към НАТО. Бях със сенатор Джон Маккейн и още тогава знаехме, че България ще бъде превъзходен съдружник в НАТО. Оказахме се прави “, съобщи президентът на Международния републикански институт Даниел Туининг. Той акцентира, че сега има доста закани в Европа, по тази причина се радва, че България е член на НАТО и съдружник на Съединени американски щати.
„ България е водач да оказва помощ на другите балкански страни “, сподели още Туининг. Той добави, че от 12 до 14 декември IRI ще бъде хазаин на огромна среща в София с Държавния департамент на Съединени американски щати и българското държавно управление. Основната тематика на форума ще е битката с екстремизма.
В този подтекст министър председателят Борисов го осведоми, че следващата година България ще бъде хазаин на Процеса „ Акаба “. „ Преди месец с краля на Йордания се разбрахме, стиснахме си ръцете - в София ще проведем и двата процеса - за контратероризъм и контраекстремизъм “, подчертава министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът благодари на IRI за ползотворната взаимна работа, която дава своите положителни резултати. В хода на срещата бе подложен акцент върху значимостта на демократичните полезности за развиването и просперитета на всяко гражданско общество.
„ Ние одобряваме Америка за едно цяло и почитаме и двете партии. Еднакво сте ми близки - демократи и републиканци “, съобщи министър председателят Борисов по време на срещата си с Шари Браян, вицепрезидент на Националния либерален институт. Двамата разискаха резултатите от планове, които утвърждават демократичните полезности и ролята на Съединени американски щати в постигането на свободи за гражданското общество.
Двата института са неправителствени организации и работят с България от години в региона на построяването на потенциал и познания в политическите науки и демократичните системи. IRI и NDI си сътрудничат с неправителствени организации у нас като фокусът е обмяната на опит и експертиза.
Международният републикански институт и Националният либерален институт са основани през 1983 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР