Вашингтон. Мери Йованович, която бе отзована като американски посланик в

...
Вашингтон. Мери Йованович, която бе отзована като американски посланик в
Коментари Харесай

The New York Times: Доналд Тръмп е освободил бившия посланик в Украйна с „неверни обвинения“

Вашингтон. Мери Йованович, която бе отзована като американски дипломат в Украйна, свидетелства пред членове на Конгреса, водещи следствието за импийчмънт на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в петък, че върховен чиновник на Държавния департамент й е споделил, че президентът Тръмп е упорствал за отстраняването й с месеци, макар че ведомството счита, че „ не е направила нищо неприятно ", написа американският вестник The new York Times .
В чуване при закрити порти, което може в допълнение да поддържа следствието за импийчмънт на президента, Мери Йованович даде информация за държанието на администрацията му. Тя съобщи, че персоналното въздействие и персоналната полза са узурпирали преценката на дипломатите, заплашвайки да подкопаят ползите на нацията и да прогонят надарени експерти от държавната администрация.
Според копие от встъпителното й изказване, получено от The New York Times, дългогодишният посланик съобщи, че „ допуска “, че е отстранена като дипломат „ въз основа на, доколкото знам, на неоснователни и погрешни изказвания на хора с очевидно съмнителни претекстове ".
Тя приказва пред следователите на Капитолийския рид в обратно на декларацията на Белия дом, че чиновниците на администрацията няма да спомагат на следствието за импийчмънт водено от Конгреса.
Поверителните показания на Йованович, дадени с риск да загуби работата си, може да дадат нов подтик на следствието за импийчмънт. Тя сподели, че подкопаването на напъните на лоялните дипломати ще окуражи „ неприятните артисти “, които „ ще видят какъв брой елементарно е да се употребяват измислици и подмятания за манипулиране на нашата система “ и ще служи на ползите на съперниците, в това число Русия.
" Днес виждаме, че Държавният департамент е атакуван и кух от вътрешната страна ", сподели тя. Тя съобщи, че изказванията, че е нелоялна към Тръмп, публикувани от Рудолф Джулиани, персоналният юрист на президента, са изцяло „ измислени “.
„ Не знам претекстовете на господин Джулиани да ме атакува “, сподели тя. Но хората, свързани с Джулиани, „ може би са вярвали, че техните персонални финансови упоритости са били възпрепятствани от нашата антикорупционна политика в Украйна “, сподели тя.
Встъпителното й ревю не разкри нови детайлности към хипотетичните старания на Тръмп да оказва напън върху новия президент на Украйна Владимир Зеленски, с цел да проверява Хънтър Байдън, синът на Джо Байдън. Освен това тя не даде никакви детайлности за двама предприемачи - Лев Парнас и Игор Фруман, помогнали на Джулиани да организира акция за нейното премахване. И двамата бяха задържани късно в сряда по обвинявания в нарушавания на финансирането на акцията. Те са упрекнати, че работят за един или повече украински високопоставени чиновници, които са желали нейното премахване от Киев.
Тя обаче даде нови детайлности за неочакваното й изпъждане от Киев. По-малко от два месеца откакто Държавният департамент изиска от нея да удължи мандата си като дипломат до 2020 година, тя сподели, че ненадейно й е било казано да се върне във Вашингтон „ със идващия аероплан “.
Тя съобщи, че заместник-държавният секретар Джон Съливан ѝ е споделил по-късно, че „ не е направила нищо неприятно и че това не е като другите обстановки, при които той е викал посланици по избрана причина.
Той сподели, че президентът Тръмп е „ изгубил доверие в мен и не желае повече да бъда негов дипломат “, сподели тя и че е имало „ съгласувана акция против мен и че отделът е бил под напън от президента с цел да ме отстранен от лятото на 2018 година “
Тя сподели, че в никакъв случай не е попречила законните старания на Украйна за битка с корупцията и не е взела участие в полемики по отношение на прекъсването на 391 милиона $ американска военна помощ за Украйна това лято и добави, че гледа на актуалните условия като на покруса освен за американската дипломация, само че и за опитите на Украйна да реформира своето държавно управление и да се отбрани против враждебна Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР