Вашингтон изрази днес дълбокото си безпокойство от присъдата срещу кмета

...
Вашингтон изрази днес дълбокото си безпокойство от присъдата срещу кмета
Коментари Харесай

Вашингтон обезпокоен от присъдата срещу кмета на Истанбул


Вашингтон изрази през днешния ден дълбокото си безпокойствие от присъдата против кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, която го лишава от политически права, съобщи Франс прес.

Вчера Имамоглу бе наказан на 2 години, 7 месеца и 15 дни затвор по обвиняване за засегнатост, нанесена на членове на турската изборна комисия. Освен това с присъдата му бе наложена и възбрана за политическа активност.

" Съединените щати са надълбоко обезпокоени и разочаровани от присъдата на турското правораздаване против кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, по силата на която той бе наказан на две години и седем месеца затвор и му бе наложена възбрана за политическа активност ", съобщи представителят на американския Държавен департамент Нед Прайс.

" Призоваваме държавното управление да приключи наказателни преследвания за " засегнатост " и да съблюдава правата и свободите на турските жители, като подсигурява съществуването на климат, удобен за воденето на публичен спор ", се споделя още в изказването на Прайс.

Десетки хиляди хора се събраха през днешния ден на проява в Истанбул, в която взеха присъединяване всичките водачи на турската съпротива и която бе провежда в поддръжка на Имамоглу, който ще апелира присъдата.

52-годишният Имамоглу се употребява с огромна известност в Турция и е спряган за евентуален противник на настоящия президент Реджеп Ердоган на президентските избори, които се чака да бъдат създадени през юни следващата година, отбелязва Българска телеграфна агенция.      
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР