Вашингтон изгражда коалиция, за да предотврати завършването на Северен поток

Вашингтон изгражда коалиция, за да предотврати завършването на Северен поток ...

САЩ правят коалиция срещу завършването на "Северен поток" 2.


Вашингтон изгражда коалиция, за да предотврати завършването на "Северен поток 2", заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, съобщава РИА Новости, позовавайки се на негово интервю за „Билд“. Според него Америка смята, че тръбопроводът създава рискове за Европа, тъй като става зависим от руския газ, а също така заплашва Украйна, а това „дълбоко притеснява много германци“.

"Надяваме се, че строителството на газопровода" Северен поток 2 "няма да бъде завършено, ние работим, за да сме сигурни, че е сформирана коалиция, която да предотврати това. Надяваме се, че германското правителство ще стигне до същото мнение поради факта какво се е случило с Навални или поради реалните последици за сигурността във връзка със зависимостта от руския газ ", казва Помпео.

Той добавя, че САЩ могат да подготвят отговор на ситуацията с Навални. "САЩ ясно посочиха, че използването на химическо оръжие е неприемливо. Когато химическото оръжие е било използвано срещу Скрипал, ние предприехме драстични мерки. Няма причина да очакваме, че САЩ няма да реагират адекватно и сега, което вероятно ще се случи, когато всички факти на разположение ", каза той.

Вашингтон, който популяризира своя природен газ в ЕС, отдавна активно се противопоставя на тръбопровода. САЩ наложиха санкции върху проекта още през декември 2019 г., изисквайки компаниите, участващи в инсталацията, незабавно да спрат строителството. Украйна и редица европейски държави също са против.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че въпросите за "Северен поток 2" и инцидентът с Алексей Навални трябва да се разглеждат отделно. Въпреки това редица политици в Германия изразиха призиви за спиране или завършване на проекта.

Кремъл призова да спре политизирането на газопровода, тъй като това е търговски проект, той е от полза както за Русия, така и за ЕС, и най-вече за Германия.

Проектът „Северен поток-2“ предвижда доставки на газ от Русия през Балтийско море до Германия. Тръбата минава през териториите или изключителните икономически зони на Финландия, Швеция и Дания. Очаква се „Северен поток-2“ да бъде пуснат в експлоатация през 2020-а. Против него се обявиха Украйна, Полша, Латвия и Литва. Строителството на тръбата е критикувано и от САЩ. В подкрепа на газопровода са Германия и Австрия. 

„Северен поток 2“ се изпълнява от „Северен поток 2“ АД с единствения акционер „Газпром“. Европейските партньори - Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall заедно финансират проекта с 50 на сто

Източник: segabg.com