Вашингтон и Брюксел продължават дипломатическите си усилия за разрешаване на

...
Вашингтон и Брюксел продължават дипломатическите си усилия за разрешаване на
Коментари Харесай

ЕС и САЩ с опит да намалят напрежението между Косово и Сърбия

Вашингтон и Брюксел не престават дипломатическите си старания за разрешаване на рецесията в Косово.

След като се срещнаха с косовския министър председател Албин Курти и представители на сръбското малцинство, пратениците на Съединени американски щати и Европейски Съюз отпътуваха за Белград, където разговаряха с президента на Сърбия Александър Вучич.

" Проведохме нелеки диалози. Моето обръщение се отнася за нашия народ в Косово и Метохия - ние постоянно ще работим за опазване на мира и стабилността ", сподели сръбският президент.
Няма да отстъпим нито за секунда нашите държавни и национални ползи. Това са ползите на нашия народ, ползите на вашата сигурност и вашата сигурност. Никакъв отвод, никаква капитулация. Да живее Сърбия.
Александър Вучич, президент на Сърбия

След несполучливите договаряния предходната седмица в Брюксел, Мирослав Лайчак, договарящ от страна на Европейски Съюз и Габриел Ескобар, специфичен делегат на Съединените щати за Западните Балкани, ускориха дипломатическата си активност за урегулиране на спора.

" Чухме терзанията на кметовете и нашата задача продължава със срещи в Белград ", уточни Ескобар.

Междувременно миротворците на НАТО КФОР ускориха наличието си в северната част на Косово в отговор на внезапно повишеното напрежение.
Правилните разновидности са тези, които резервират мира и естествената атмосфера. Не става въпрос за спечелили и победени, а за хората, които живеят тук.
Мирослав Лайчак, специфичен представител на Европейски Съюз за Косово

Напрежението в района е в резултат на решението на косовското държавно управление да разгласи нови правила за сърбите, влизащи на територията на Косово.

Те плануват, че на всеки, който влиза в Косово със сръбска персонална карта, ще му бъде връчен краткотраен документ за време на престоя си в страната, а сръбските регистрационни табели на колите ще би трябвало бъдат сменени с косовски.

Този ход провокира бурна реакция от страна на сръбското малцинство, чийто представители блокираха пътищата в северната част на страната.

Косово отсрочи измененията си до 1 септември. Ако до тогава не бъде открито решение, е допустимо размириците да избухнат още веднъж.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР